Annons
Nyheter

Julia - en tjej med många järn i elden

Julia Andersson Thysell har vetat vad hon vill jobba med sedan hon var tolv år. Och tanken på att fortsätta plugga för att nå dit direkt efter gymnasiet är inte främmande.
Nyheter • Publicerad 16 september 2009
Foto: 
Julia Andersson Thysell har vetat vad hon vill jobba med sedan hon var tolv år. Och tanken på att fortsätta plugga för att nå dit direkt efter gymnasiet är inte främmande.
Julia Andersson Thysell har vetat vad hon vill jobba med sedan hon var tolv år. Och tanken på att fortsätta plugga för att nå dit direkt efter gymnasiet är inte främmande.Foto: 
Foto: 

Julia är en tjej med många järn i elden. Hon går sista året på gymnasiet, jobbar extra, umgås med kompisarna och pojkvännen Emil, tar körkort och är engagerad i friidrott både som idrottare och tränare samtidigt som hon planerar sin framtid.

– Jag vet inte hur jag hinner, jag har alltid haft det så, säger hon.

Annons

Just nu är siktet inställt på studier. Julia tycker mycket om det engelska språket och hade en förhoppning om att få läsa många lektioner på engelska när hon för två år sedan började på samhällsprogrammet med internationell inriktning. Det blev inte riktigt så och därför funderar hon nu på att åka till USA och läsa just engelska i några månader efter att hon tagit studenten till våren.

– Jag har varit i New York med familjen och jag tyckte mycket om det, jag ville inte åka hem!

Julia vill också läsa vidare hemma i Sverige. Målet är att komma in på en arkitektutbildning av något slag. Det intresset väcktes redan i tolvårsåldern.

– Jag tyckte att det var kul att sitta och rita hus då. Jag har sparat det jag ritade och vissa är jättestora, som tolv A4-papper hopsatta, berättar hon och ler åt tanken på vilket tålamod hon hade för några år sedan.

Intresset för arkitektur har hållit i sig, och blivit bredare. När hon praoade på Ikea under högstadiet fick hon testa att inreda och idag funderar Julia på att bli antingen inrednings- eller stadsarkitekt.

– Man kan jobba med butiker med, hur de ser ut och hur man ska bygga upp det för att varorna ska synas bäst. Det verkar också kul.

Hon har börjat kolla upp vad det finns för utbildningar att välja mellan men ännu är det tid kvar innan valet måste göras. Först väntar sista året på gymnasiet, med en massa långa projektarbeten.

– Vi ska starta ett UF-företag och jag hamnade i en grupp med killar som vill göra ett lan. Jag kan inte så mycket om det så vi får väl se hur det kommer att gå, säger hon och skrattar till.

Nilla Andersson
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons