Annons
Nyheter

"Jag ville verkligen forska"

Efter många år på TT-Line tog Birgit Janicke steget och började plugga biologi i Lund. För någon vecka sedan försvarade hon sin avhandling om hur ämnen i kostfibrer kan förebygga tjocktarmscancer och den 29 maj promoverades hon i Domkyrkan.
Nyheter • Publicerad 11 juni 2009
Foto: 
Foto: 
Ju mer man lär sig, desto mer inser man vad man inte vet och det är fascinerande, säger nyutexaminerade Birgit Janicke.
Ju mer man lär sig, desto mer inser man vad man inte vet och det är fascinerande, säger nyutexaminerade Birgit Janicke.Foto: 

Efter magisterutbildningen halkade Birgit in på cellforskning.

– Allt inom vetenskap är intressant, jag har alltid läst mycket populärvetenskapliga böcker, berättar hon. Jag ville verkligen forska och halkade in på detta område.

Annons

Birgits arbete i samband med hennes magisterexamen handlade om ämnet combretastatin som utvinns ur barken på ett afrikanskt pileträd och som kan hämma blodtillförseln till tumörer. Birgit studerade om detta ämne även kan aktivera kroppens immunceller som kan attackera och äta upp tumörceller. Resultaten var verkligen lovande, men tyvärr gick företaget som hade patent på ämnet i konkurs, så det blev ingen fortsättning på studien.


– Efter examen blev jag uppringd av min handledare för ett annat projekt inom cancerforkning som erbjöd mig en doktorandtjänst, forstätter hon.

2003 påbörjade Birgit sin forskning som visat att ämnen i kostfibrer kan förebygga tjocktarmscancer och minska cancercellernas delning.

– I kostfibrer finns två ämnen, ferulsyra och p-kumarsyra som är så hårt bundna i fibrerna att de inte lösgörs förrän de når tjocktarmen. Bakterierna som finns där fermenterar fibrerna och då lösgörs ämnena och detta leder till att det blir en ovanligt hög fysiologisk koncentration av ämnena i tjocktarmen och effekten blir specifik för just tjocktarmscancer, förklarar Birgit och fortsätter:

– Ämnena saktar ner cellernas delningshastighet vilket framför allt innebär att risken för cancer minskar eftersom varje celldelning medför en risk för en mutation som slutändan kan ge cancer. Ju snabbare celler delar sig, desto större är risken för en sådan mutation.


Tjocktarmscancer är den tredje största cancerformen i världen och Birgit säger att hennes forskning fått henne att ändra sin egen kosthållning.

– Jag äter ganska mycket fullkorn och är väldigt noga när det gäller bröd. Fibrer är ju bra på många andra sätt bland annat suger de upp giftiga ämnen i tarmen och transporterar ut dem.

De ämnen som Birgit forskat kring finns till exempel i vetekli, fullkornsprodukter, äpplen, spenat och kaffe.

– Det roliga är att det jag forskat kring är lättförståeligt för allmänheten, konstaterar hon. Annars är det bara i forskarvärlden man kan göra sig förstådd.

Birgits forskningsresultat uppmärksammades av TT som gjorde en intervju och nyheter spreds i många kanaler.

Annons

– Nu når vi ut till allmänheten med att man inte kan ersätta fullgod kost med piller, det funkar inte, konstaterar Birgit.

Även internationellt har forskningsresultatet haft genomslag. Vid en cancerkonferens som hölls i USA gjordes ett uttalande att 45 procent av alla fall av tjocktarmscancer kan undvikas med ändrad kost, sund vikt och god kondition.

Birgit lade fram sin avhandling den 20 maj. Opponenten kom från Skottland.

– Hon var jättebra och hade en underbar dialekt, berättar Birgit. Hon uppmanade mig att njuta av dagen och utstrålade ett sådant lugn att nervositeten försvann.

– Stödet från vännerna gjorde att disputationen gick bra, festen på kvällen blev kanon fast jag var trött efteråt, konstaterar Birgit med ett leende.

Att jämföra disputationen med promoveringen i Domkyrkan den 29 maj går inte.

– En disputation är stort och man måste vara på topp. Koncentrationen är total och det är en tuff utfrågning, förklarar Birgit. Promoveringen är en tradition som går tillbaka till 1670 och mer show, det är inte så många som får uppleva det.

Med i kyrkan fanns Birgits föräldrar Rolf och Marlies Jnicke samt systern och systerdottern Christina och Anna Gottberg.

Bodil Jönsson, känd från bland annat Fråga Lund, var Birgits promotor.

– Jag köpte en doktorshatt och ring, som föräldrarna och vännerna bidragit till och som jag fick ta emot, berättar Birgit och visar LTH:s ring som sitter på hennes högra hand.

Annons

Under tiden som Birgit forskade föddes dottern Ella som fyller tre i augusti. Att kombinera jobb och föräldraskap har stundtals varit tufft, men absolut inget hinder, menar Birgit som utan tvekan skulle anta utmaningen att doktorera igen.

– Men nu ska jag först vara lite mammaledig och sedan söka jobb, säger hon.

Trots lågkonjunktur ser hon hoppfullt på framtiden.

– Jag tror att ESS blir en vändpunkt för Skåne. Jag tycker att det märks redan på den positiva stämningen.

Själv vill Birgit gärna fortsätta att labba.

– Eller så kan jag tänka mig en lektorstjänst om forskning på gymnasiet som det har pratats om. Eller kanske att skriva populärvetenskapligt, säger hon.

Intresset för biologi har bara vuxit än mer efter den egna forskningen.

– Ju mer man lär sig, desto mer inser man vad man inte vet och det är fascinerande, säger Birgit.

– Och man inser vad man skulle vilja lära sig och ta reda på.

Genom sin forskning har hon fått reda på en hel del.

– Nu vill jag nå ut med det, annars är det ju ganska meningslöst!

Johan Silfversten Bergman
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons