Annons
Nyheter

"Jag vill resa och uppleva något annat"

Mitt i sitt sista sommarlov blir Mathilda Persson myndig. Det ska firas med dubbla kalas hemma på släktgården.
Nyheter • Publicerad 11 juli 2009
Foto: 
Mathilda Persson – nybliven 18-åring.
Mathilda Persson – nybliven 18-åring.Foto: 

Längs Lundavägen leder Ebbes väg fram till en vitblå skånelänga. Här bor och brukar familjen Persson, Ebbe har ärvt gården av sina föräldrar och här har han tillsammans med Annette fostrat tre barn.

I dag fyller yngsta dottern Mathilda 18 år. Hon trivs på gården där hon har utsikt mot betfälten från sitt flickrumsfönster och kan cykla in till stan på tio minuter.

Annons

– Här är man ostörd och kan göra det man själv vill utan att några grannar har synpunkter, säger hon när vi slår oss ner i det tillbyggda uterummet.

Vi sitter näst intill i den grönskande trädgården och där ute möter inne är det lätt att visualisera ett lyckat kalas när barndom möter vuxenhet.

– Jag ska fira med släkten på dagen och kompisarna på kvällen.

Mathilda ser fram emot sin 18-årsdag, både för firandets och för möjligheternas skull. Att kunna ta körkort och få komma in på krogen är viktiga milstolpar.

Om en dryg månad börjar Mathilda sitt avslutande år på Söderslättsgymnasiet. De två första åren på det naturvetenskapliga programmet har funkat bra. För även om kraven ibland är höga så visste hon, som hon säger, vad hon gav sig inpå och gör man läxorna så är det ingen fara.

Troligen fortsätter hon på samma linje i framtiden.

– Jag gillar de ämnena, de är logiska och bra. Det handlar inte så mycket om att reflektera utan det gäller att acceptera, eller inte.

Främsta drömyrket är läkare, men eftersom hon vet hur svårt det är att bli det har hon breddat målet till ett jobb med en mix av många möten, kreativitet och synliga resultat.

Hon håller koll på olika utbildningsalternativ och civilingenjör med kreativ inriktning är ett som lockar. Men hon har långt ifrån bestämt sig.

– Jag får se vad det blir. Jag brukar inte få beslutsångest för man kan ju alltid byta.

Annons

Hon håller även öppet om hon ska läsa vidare direkt efter studenten eller inte.

– Jag vill resa och uppleva något annat, men jag kan tänka mig att börja plugga så att jag har en plats och ta ett sabbatsår senare.

Asien känner hon att hon på sätt och vis har klarat av, genom familjesemestrar i Thailand och Malaysia. Afrika och Sydamerika lockar mer, där finns många platser och djur som hon vill se med egna ögon och en mystik som fascinerar.

Första utlandsresan utan föräldrarna är redan inbokad. I augusti åker hon till Turkiet tillsammans med sex kompisar.

– Det blir nog bra, vi ska åka till Alanya en vecka precis innan skolan börjar. Oavsett hur vädret blir så har vi det att se fram emot.

Utöver den resan har Mathilda inte så mycket planerat för ledigheten i sommar. Hon gillar att kunna ta dagen som den kommer, är det bra väder cyklar hon gärna till stranden med en kompis, regnar det hamnar hon ofta på ett träningspass och i tv-soffan efter det.

Första sommarlovsmånaden ägnar hon dock mycket tid på McDonalds, där hon jobbar extra även på terminerna sedan två år tillbaka.

– Det är jätteroligt, alla är unga så vi har kul på jobbet.

Jobba, träffa kompisar och träna tar upp mycket av hennes fria tid. När hon var yngre tränade hon friidrott och flög som högst tre meter över stavhoppribban, men skador gjorde att hon slutade redan som 14-åring. Nu har hon lagt tävlandet på hyllan och tränar istället på Oasen fyra till fem gånger i veckan.

– Jag var väldigt tävlingsinriktad när jag var liten men det försvann när jag slutade med friidrotten.

Nilla Andersson
Jennie Larsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons