Annons
Nyheter

Jag vill att mina barn ska ärva egendomen

Jag har fastigheter som är min enskilda egendom. Är gift och har två barn sedan tidigare. Vad händer med min enskilda egendom när jag dör? Får min nuvarande make del i dessa eller tillfaller de mina barn, oavkortat, vilket är min vilja. "Funderande"
Nyheter • Publicerad 29 juni 2007

Svar: Om du skulle avlida först har din make ingen arvsrätt efter dig eftersom du inte har barn som är gemensamma med din nuvarande make. Det är alltså dina barn som ärver dig, men innan arvet kan fördelas mellan dina barn ska en bodelning med maken göras.

I denna bodelning ska båda makarnas giftorättsgods ingå, nettobehållningen från vardera maken läggs ihop och delas i två lika stora delar. Nästa steg är att "lottlägga" egendomen, alltså att bestämma vem som ska få vilket av de olika tillgångarna och skulderna. Din make och dina barn ska komma överens om detta i ett arvskifte. Dina barn har rätt att i lottläggningen få den egendom som tillhört dig, och skulle denna egendom motsvara mer än hälften av behållningen har de rätt att lösa ut din make med kontanta medel. Din make ärver alltså inte dig, han behåller sin giftorättshälft, och barnen ärver din giftorättshälft. Din enskilda egendom, dina fastigheter, kommer inte att ingå i bodelningen eftersom de inte utgör giftorättsgods, utan dina barn kommer att ärva dessa.

Annons

Om du vill att fastigheterna ska fortsätta utgöra enskild egendom för dina barn, sedan de ärvt dig, måste du förordna om detta i ett testamente.

Jag antar att fastigheterna blivit enskild egendom för dig genom villkor i gåvobrev eller testamente, och om du vill att dina barn ska ha samma skydd som du haft, bör du kontakta en jurist för att upprätta ett testamente.

Min sambo vill bli delägare i mitt hus

Min blivande sambo skulle vilja bli del-ägare i mitt hus. Jag köpte det för några år sedan och satsade hela mitt sparkapital i huset. Ska jag gå med på att "dela" huset? Jag vill inte bli lurad om det skulle bli en separation längre fram. Är det någon "risk" för mig om hon flyttar in innan vi har löst denna viktiga fråga?

"Kär men inte blind"

Svar: Du har rätt i att detta är en viktig fråga! Man kan lösa ert problem på lite olika vis som får olika konsekvenser, skattemässigt och vid en eventuell framtida separation.

De känslomässiga aspekterna kan man inte bortse ifrån, trots att detta egentligen handlar om pengar. Jag antar att din sambo vill känna att hon är delaktig i ert gemensamma hem och vill därför satsa på detta för framtiden. Du ska naturligtvis inte dela med dig av fastigheten utan någon ersättning, men hur denna ska beräknas är en komplicerad fråga som inte går att besvara här. Ni bör tillsammans med en jurist gå igenom olika alternativa vägar och se vilka konsekvenser de får, till exempel skattemässigt.

Den "risk" du undrar över om ni blir sambor, antar jag är risken för att du ska behöva dela med dig av fastigheten vid en separation. Den fastighet du nu har skulle inte utgöra bodelningsbar egendom enligt Sambolagen eftersom den inte är förvärvad för ert gemensamma bruk. Lycka till med kärleken!

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons