Annons
Nyheter

Jag ska försöka ha tålamod när killarna blir morgontrötta tonåringar…

Det händer ibland att släkt och vänner ringer till oss på morgonen (dock sällan före klockan nio). Och allt som oftast frågar då uppringaren artigt: "jag väckte er väl inte?".
Nyheter • Publicerad 6 december 2007

Jag vet aldrig om det är menat som ett skämt eller om omsorgen är uppriktig. För tyvärr sover vi aldrig till klockan nio i vår familj och har så heller inte gjort på över fyra år. Med två underbara småkillar i familjen startar dagarna alltid betydligt tidigare. För tillfället innan klockan har slagit fem…

Sen spelar det liksom inte riktigt någon roll att båda barnen så gott som alltid sover hela natten. När lillkillen vaknar, slår upp sina ljusblå och säger "opp" och klockan står på 04.56 är all nattens sömn på något sätt som bortblåst och vi få turas om att tvinga oss upp i ottan.

Annons

Någon gång ibland sover vår äldste pojk lite länge. Till klockan åtta eller så. Då! Då är lyckan total och jag ringer gärna och berättar för både mormor, farmor och alla mina vänner.

"I dag har vi minsann sovit länge!! Jag fick väcka honom för att vi skulle hinna till dagis!".

Jag vet att vi inte är ensamma om att lida av sömnbrist och jag vet att jag borde ha passat på att sova betydligt mer när jag var hemma med vår äldste son.

Ni som är hemma med "ettan": passa på att sova när ni kan!! Eller ta åtminstone en stund för dig själv, läs tidningen, ta en dusch eller bara zappa framför teven. Stress med tvätt och disk har man nog av ändå.

Men jag har hört att det faktiskt finns barn som sover länge. Vi har vänner som glatt upplyser om att deras barn sover gott till efter nio på helgerna. Då drömmer man gärna om kommande tider då tonårsgrabbar oftast inte stiger ur sängen före klockan elva på förmiddagen…

Har du också morgonpigga barn så försök trösta dig med att du inte är ensam. Prata med andra mammor och pappor som liksom du tvingas upp i vargtimmen eller ägnar allt för stora delar av natten åt att göra välling. Du blir visserligen inte piggare, men det känns i alla fall skönt att veta att man inte är ensam där ute i natten…

Dvd-tips för morgontidiga:

Magnus, Brasse och Eva och deras "fem myror" är underhållande både för bokstavssugna små och nostalgiska stora. Bra med filmer som barnen älskar och som man själv inte tröttna på allt för snabbt.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons