Nyheter

Irma fick en ny kompis via annons

"Hej, jag heter Irma och saknar en tjejkompis på min förskola." Ungefär så löd annonsen som BUS förskola i Bjäresjö satte in i Familjen. Och de fick napp.
Nyheter • Publicerad 15 februari 2008
Ella Karlsson och William Ohlsson och Irma Nilssons kompis i treårsgänget som här får göra lera tillsammans med Suss Jacobsson. Bild: Mark Hanlon
Ella Karlsson och William Ohlsson och Irma Nilssons kompis i treårsgänget som här får göra lera tillsammans med Suss Jacobsson. Bild: Mark HanlonFoto: 

Vintersolen lyser in på golvet i BUS förskola där storbusar och småbusar sitter och leker. En av dem är treåriga Irma Nilsson som fick agera bildmodell på annonsen.

– Än så länge spelar ju inte könen någon roll. Men på sikt tyckte vi att det kunde vara roligt om det kom hit någon tjej i hennes ålder, säger förskolans föreståndare Marie Månsson. Annars hade Irma till hösten blivit ensam flicka på avdelningen Storbusarna där barnen är fyra och fem år. De större flickorna ska då alla börja i förskoleklass.

Egentligen har förskolan inga problem att hitta nya barn. Den lilla förskolan med 25 barn är inrymd i en villa i den idylliska byn Bjäresjö utanför Ystad. Med en lummig omgivning och hemlagad mat finns en ständig kö av föräldrar som vill ha sina barn här. Men för tillfället var de alla yngre.

Två svarade

En anställd kom med idén till annonsen, sedan följde en diskussion om huruvida man kan exponera ett barn på det sättet. Att föräldrarna var positivt inställda avgjorde saken.

Två familjer svarade. Den ena föll bort eftersom öppettiderna inte passade. Så hände det sig att det blev Ella Karlsson som var den treåriga flicka som kom till dagiset strax efter jul.

– De fann varandra direkt. Irma tog hand om Ella i början så att hon skulle känna sig hemma, säger Marie.

Irma och Ella kryper upp i soffan tillsammans med kompisen William Ohlsson som är den tredje i samma årskull på förskolan. Alla kommer de bra överens och blir lite fnittriga när de ska svara på frågorna.

Vad är det som är så roligt med kompisar?

– Det är kuligt, förklarar Irma.

Vad brukar ni göra?

– Leka med hästarna, säger Irma och tar upp en leksakshäst som hon stoppar i skopan på hjullastaren som William har med sig.

Vad är det roligaste här på dagis?

– Leka med dockorna i dockis, säger Ella.

Plötsligt stämmer alla tre upp i sången "Lille Gris, lille gris, lille söte grisen". Sedan kallar barnskötare Suss Jacobsson på dem. Det är dags att samlas kring bordet och göra lera. Mjöl mäts upp och hett vatten hämtas. När barnen ska välja färg får Suss Jacobsson en utmaning.

– Orange, säger Irma.

Bild: Mark Hanlon

Text: Jessica Ziegerer

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.