Annons
Nyheter

Ingen sommar utan husvagnen

Man ska ha husvagn. För familjen Wohlin Andersson från Oxie är det våningssängar, gasolkök och förtält som gäller. Hela sommaren lång.
Nyheter • Publicerad 27 juli 2007
Två-åriga Ida, pappa Robert och resten av familjen Wohlin Andersson trivs med sitt rullande hem.
Två-åriga Ida, pappa Robert och resten av familjen Wohlin Andersson trivs med sitt rullande hem.Foto: 

- Att åka ut på campingen och bara släppa allt som finns där hemma, det är otroligt skönt, säger Robert Wohlin från Oxie.

Tillsammans med sambon Ul- rika och barnen Hampus, 7 år, och Ida, 2 år, är han sedan april i år till största delen bosatt på Bingsmarkens camping på sydkusten. Med andra ord är de alltså en handfull regelrätta säsongare, med grillvagn, vindskydd, mikrovågsugn och allt annat som hör därtill.

Annons

- Vi har semestrat med husvagn i fem år, så nu börjar man få kläm på detaljerna, säger Robert, flyttar undan några leksaker och ursäktar röran i förtältet.

Just dag är han ensam "hemma" med barnen. Ulrika är nämligen iväg och jobbar. Hennes semester är slut för den här sommaren.

- Men vi stannar på campingen ändå och hon pendlar härifrån i stället. Vi styrs inte av semesterdagarna, säger Robert.

En trehjuling, några starwars-figurer, låtsassvärd, spel och diverse andra lekprylar ligger runtslängda på den grå mattan.

- Här var städat för bara en liten stund sedan. Men så är det när man har barn med sig, det är bara att acceptera.

Många prylar bäddar naturligtvis också för mer stök, men Robert påpekar ändå vikten av att ha med en stor mängd leksaker till barnen när man åker ut på campingäventyr.

- Även om de träffar nya vänner så vill de ha grejor att leka med, så det får man ställa upp på, säger han.

Och nya vänner har så klart Hampus sett till att skaffa sig. Dagens gäst är kamraten Melker, bosatt några säsongsplatser bort.

- Får vi spruta lite vatten, undrar Hampus och kikar ut genom dörren med en blomsprayflaska i högsta hugg.

- Nej, suckar Robert och ber dem att ta det lite lugnare inne i husvagnen. Ibland när man varit borta och handlat något i butiken är det plötsligt sju- åtta barn i husvagnen när man kommer tillbaka. Då tänker man bara herregud, säger han, skrattar och tar sig för huvudet.

Annons

Men nästa gång är husvagnen i stället tom. Då har Hampus travat iväg för att stimma och stoja i någon annans förtält.

- Hemma hade man blivit jätteorolig då. Men här är det annorlunda. Det är tryggare och säkrare på många sätt, säger Robert.

Nära till kamrater

Närheten till kamrater framhåller Robert som en av de mest positiva campingeffekterna för barn.

- Hemma kan det vara flera kvarter till kompisarna och ungarna kan ju inte ge sig ut på gatan själva. Här går de som de vill mellan tälten, hälsar på gamla kompisar eller träffar helt nya, säger han.

Och Hampus kan inte annat än hålla med.

- Det är kul att bo på camping för här är alltid någon att leka med. Och lekplatsen är bra också, säger han.

Just lekplatsen har blivit något av en träffpunkt för barnen. Där möts de upp, lär känna varandra och bestämmer hos vem de ska leka just den dagen.

- Hur lekplatsen ser ut spelar ingen roll, bara det finns en, framhåller Hampus innan han rusar in i husvagnen för att busa vidare med Melker.

Samtidigt som Hampus försvinner runt hörnet dyker grannen Stefan Gottfridén upp utanför Roberts förtält.

Annons

Han har fått eftermiddagen för sig själv, medan frun Christel rycker in och arbetar med barnverksamheten nere på stranden.

Två dagar i veckan är det nämligen campingen som står för att underhålla de yngre gästerna med alltifrån tigerjakt till sand-slottsbyggen.

Fortsättning på sidan 6.

Fortsättning från sidan 5.

- En smart lösning för föräldrar som vill få lite tid för sig själva, säger Stefan, som precis som Robert har två barn med sig under campingsäsongen.

Just Bingsmarkens camping har varit familjen Gottfridéns sommarhem under de senaste fem åren.

- Och att stanna på samma plats ger sitt också. Man lär känna grannarna, hjälps åt och ställer upp för varandra. Oavsett om det gäller att passa barnen eller tältet, säger Stefan.

Familjen trivs så bra på campingen att de i år dessutom hyrt ut huset hemma i Höllviken.

- Både jag, frun och barnen har det kanonbra här. Vi tar dagen som den kommer och bara njuter. Och när man hittat ett ställe man verkligen trivs på, då är det dumt att byta, säger han.

Robert nickar och håller med, även om årets säsong på Bingsmarkens camping är den första, och kanske också enda, för hans familj.

Annons

- Förra året bodde vi i Höll-viken. Nästa år blir det kanske Tyskland. Det är nog det som är charmen med att bo i husvagn, man blir aldrig bunden till en viss plats, säger Robert.

Husvagnen, en tysk Hobby, är för den delen nästan lika ny som den betalda säsongsplatsen.

- Det var dags att upp-gradera oss inför denna sommaren och dessutom fanns det vissa de-taljer som vi saknade i den gamla, säger Robert.

Den nya har en avskild barnkammare med våningssängar, bra planering och många användbara garderober.

- Det är skönt för barnen att ha sin egen lilla vrå i husvagnen. Det uppskattar de, säger Robert.

Förtältet viktigt

En annan förutsättning för bättre utrymme och familjelugn är förtältet.

- Det är ett krav för att trivas. Åker man iväg en hel familj måste man ha mer plats och möjlighet att gå åt sidan om man vill, säger Robert.

Och bekvämligheterna lyser inte heller med sin frånvaro. Digital-tv, tv-spel och ölpump är bara några av prylarna som finns medpackade.

- Primitivt i all ära, men samtidigt vill man ändå ha det en smula bekvämt. Varken vi vuxna eller barnen ska sitta här och sakna grejerna som finns hemma, säger Robert.

Annons

Och i slutändan ser han trots allt bara fördelar med att välja just campingformen.

Han berättar om och jämför med den gången han, Ulrika och Hampus åkte till Mallorca på solsemester.

- Vi kunde inte låta Hampus gå ensam någonstans, fick jaga honom hela tiden och han hatade det verkligen.

- Familjer som undviker cam-pinglivet och tror att det är bökigt när man har barn är verkligen fel ute. Här får ungarna rå sig själva på ett helt annat sätt än hemma och det stormtrivs de med. Det är här kort sagt paradiset både för dem och oss.

Text: Ann-Louise Olander Bild: Albin Brönmark

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons