Annons
Nyheter

Idérik krögare fyller 30 år

Christian Dahlberg har gått den långa vägen. Städat toaletter i S:t Anton, avancerat till baren, köket…
Nyheter • Publicerad 5 maj 2009
Foto: 
Foto: claes nyberg

TRELLEBORG. För cirka tre år sedan öppnade han Chill out sushi & Café i Malmö och i torsdags var det premiär för hans tredje säsong som krögare på Dalabadets restaurang.

– Jag kan inte minnas att jag hade några speciella jobbdrömmar när jag växte upp, säger han uppriktigt.

Annons

Han gick Industriskolan på Svedala Industri och jobbade där något år, men hoppade snabbt på säsongsarbete i österrikiska S:t Anton.

– En kompis skulle dit, jag såg en chans att komma ifrån industriarbetet och att åka snowboard.

I Österrike lärde Christian sig restaurangbranschen. Han började från grunden och jobbade sig upp. Vintersäsongerna i snön varvades med jordgubbsförsäljning och jobb på nattklubb hemma i Sverige på somrarna.

Tillsammans med barndomskompisen Ola Lundström från Smyge började Christian så småningom köpa och renovera lägenheter som de sedan sålde.

– Jag tycker om att jobba med händerna och gör gärna jobbet själv, då vet jag att det blir bäst, säger Christian med ett skratt.

Det var när de renoverat en butikslokal i Malmö som de kände att den blev för bra för att lämna vidare som killarna bestämde sig för att öppna en sushirestaurang.

– Vi åt mycket sushi den sommaren och det är mat helt i min smak, förklarar Christian valet av meny.

Tidigare hade Christian jobbat på Dalabadets restaurang och för tre år sedan fick han möjlighet att arrendera den. När vi träffar honom är det dagen innan premiären för årets säsong. Han har blåbyxor, premiärskägg, en telefon som ständigt ringer och en reparatör i hasorna.

– Det spelar ingen roll hur tidigt man börjar förbereda sig, suckar han med ett leende. Det kommer hela tiden nya idéer som jag vill förverkliga… Kul, men stressigt!

Christian säger att han från början var lite rädd för att ändra för mycket på det gamla konceptet.

Annons

– Men i år blir det vassare mat, lovar han. En kortare meny gör att vi han hålla högre standard.

Christian tycker att det är kul att jobba. Alltid.

– Jag är ingen morgonmänniska, konstaterar han. Men framför allt jämför jag med hur det var att jobba inom industrin. Nu slipper jag släpa mig upp på morgonen…

Nu när sommarsäsongen dragit igång på Dalabadet kommer Christian att ägna 95 procent av sin tid åt verksamheten där. Men helt släpper han inte restaurangen i Malmö.

– Jag sköter alla förhandlingar och inköp, förklarar han.

Och så planerar Christian för framtiden.

– Det finns planer, det gör det ju. Vi vill göra om mingolfen till en äventyrsgolf och så vill vi bygga en sushibar. Men ingenting är ju klart. Det är bara visioner.

När Christian inte jobbar kitesurfar han gärna.

– Men det får ju oftast bli när jag är utomlands i och med att jag jobbar så mycket. Men två-tre gånger om året blir det här hemma. Brasilien och Egypten är mina favoritspots…

Att Christian fyller 30 har han inte funderat så mycket på.

– Ola fyller också 30 så vi kanske fixar en 60-årsfest till midsommar. Vi får se. Ska det vara ska det vara ordentligt!

Lucas Dietrichson
Nilla Olsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons