Annons
Nyheter

"Idag är jag en mer medveten mamma"

18 år ung fick Tina Knutsson sitt första barn. 27 år senare kom andra och 1,5 år efter det tredje.
– Fördelen med att ha två kullar är att den första kan passa den andra. Det borde alla tänka på!
Nyheter • Publicerad 23 maj 2011
Wille och Vincent är Tina Knutssons andra barnkull. Tillsammans njuter de av äventyrsdagar då Tina försöker vara i nuet istället för att oroa sig.
Wille och Vincent är Tina Knutssons andra barnkull. Tillsammans njuter de av äventyrsdagar då Tina försöker vara i nuet istället för att oroa sig.Foto: Tomas Nyberg
Vincent och Willes pappa föddes på mors dag, därför blir det ofta födelsedagstårta istället för en kaka till mor.
Vincent och Willes pappa föddes på mors dag, därför blir det ofta födelsedagstårta istället för en kaka till mor.Foto: Tomas Nyberg

Tina hade precis gått ut gymnasiet när dottern Marie föddes.

– Det kanske var helt vansinnigt, men det var faktiskt planerat. När hon kom kände jag det jag tror att de flesta känner, jag var jätterädd samtidigt som jag var jättelycklig.

Annons

I tio år levde Tina med Maries pappa innan de gick skilda vägar.

– Marie bodde hos mig i tvåveckorsperioder och jag levde två helt olika liv. På sitt sätt fick jag tillbaka den frihet jag aldrig hade när jag var 18. När Marie var hos mig var jag väldigt ansvarstagande. När hon var hos sin far fick jag tid för mig själv att hitta mig själv. Att få ro. Samtidigt som jag så klart längtade mycket efter min dotter. Jag behövde den tiden, det gjorde jag definitivt.

Tinas beskriver sin egen uppväxt som mycket ensam och otrygg.

– Jag hade inte mycket tankar kring hur det skulle bli när Marie föddes men minns ändå hur viktigt det kändes att ge henne all den kärlek och trygghet jag själv aldrig fick. Men jag tror inte att mammarollen är något man går in utan det är först när man tar hand om sina barn som man lever fullt ut, funderar Tina.

Efter år som ensamstående träffade Tina från betongförorten utanför Stockholm 1995 bondsonen Carl från Fjärdingslöv.

– Det fanns aldrig någon tvekan om att vi skulle ha barn tillsammans, säger Tina.

Käpparna i hjulet var dock många. Tinas ålder, att Carl sitter i rullstol, tre operationer som Tina tvingades genomgå efter bråck och kärlmissbildning i hjärnan och inte minst all byråkrati och bristande information kring IVF-befruktning gjorde att paret fick vänta och längta onödigt lång tid.

– Jag var inte medveten om att kvinnans fertilitet sjunker så drastiskt redan vid 30, säger Tina och berättar om alla turer till olika mottagningar innan de via en svärföräldrarna hamnade på en privat IVF-klinik.

– Hade vi vetat det vi vet nu hade vi förmodligen kunnat spara ett par, tre år och ett antal 100 000 kronor, konstatera Tina utan bitterhet i rösten.

Wille kom till efter sju försök och två missfall. Inför första ultraljudet fick Tina ännu en störtblödning.

Annons

– När läkaren sa att det var en stor krabat som låg där inne, kände jag väldigt starkt att det var "vår". Det var en massa känslor som vällde upp. Eftersom Wille låg fel föddes han med planerat kejsarsnitt och när jag höll honom i mina armar kom många minnen från Maries födelse tillbaka.

I frysen låg Vincent och väntade och på dagen 1,5 år senare föddes han.

– Vi kände att vi ville sätta igång så fort som möjligt, säger Tina som har funderat en hel del på skillnaderna mellan att vara en ung eller äldre mamma.

– När du är ung har du kraft och energi, du är inte fast i rutiner som är svåra att rucka på. Som ung försökte jag mycket mer vara en bra mamma utåt eftersom jag var rädd att bli ifrågasatt. Jag var osäker på vem jag var. I dag är jag en mycket mer medveten mamma. Jag upplevde inte min dotter så som jag upplever mina söner. Barnen tar upp hela min värld, samtidigt är jag inte lika flexibel, men gammal nog att se vad jag gör.

Tina menar att det finns för- och nackdelar både som ung och äldre mamma.

– Varje människa är unik, det har inte med ålder att göra, men om jag fick välja, så skulle jag vara en äldre mamma, även om det är svårare att bli mamma ju äldre man är. När du är äldre har du en stabilare grund, både med jobb, relation och socialt liv.

Det Tina inte har i ork och energi försöker hon kompensera med livserfarenhet och genom att försöka se det killarna ser.

– Vi har äventyrsdagar. Om man inte är orolig för att de ska göra sig illa eller förstöra något utan bara vara med så ger det en helt annat upplevelse, det är hur kul som helst, säger Tina med ett stort leende.

Även om hon var en helt annan mamma till Marie har Tina fått facit på hon gjort ett bra jobb.

– Marie sa en dag att jag är en fantastisk mamma och det känns skönt att höra. Vi har en väldigt bra relation, konstaterar Tina.

Annons

Hon säger att hon aldrig har känt att någon ifrågasatt valet att bli mamma till en andra kull barn.

– Jag jobbar tre eftermiddagar i veckan på Pilens Montessoriskola där killarna går. En pojke i sju-åttaårsåldern frågade hur gammal jag är. När han fick veta att jag är 50 sa han "50, det är min farmor också. Nej, vänta hon är 49!". Det är härligt med ungar i den åldern för de lägger inga värderingar i det, de bara konstaterar.

Som mamma hoppas Tina framför allt kunna ge sina barn självkänsla.

– Eftersom jag själv aldrig fick det. Jag vill att de ska känna att de kan göra vad de vill. Marie är modig. Hon vågar ta dykcertifikat och hoppa från höga höjder, det hade jag aldrig vågat. Hon har aldrig känt någon begränsning i vad hon kan eller bör.

Tina funderar en stund innan hon tillägger:

– Och så vill jag skicka med dem en känsla av att oavsett vad ni gör så är ni superälskade för de ni är och inte för det ni gör. Det är kul att de kan och att de gör, men det får aldrig skapa prestationsångest.

Fotnot: IVF är förkortning av In Vitro Fertilisering och betyder befruktning i glas eller utanför kroppen, andra ord för IVF är provrörsbefruktning eller assisterad befruktning.

Martin Strandberg
Nilla Olsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons