Annons
Nyheter

I barnens värld på mässan

Nyheter • Publicerad 28 september 2007
Bild: Mark Hanlon
Bild: Mark HanlonFoto: 

Säger man Skånemässan tänker många nog på mat, kläder och hushållsredskap. Men numera finns även en avdelning för barn och deras föräldrar på mässan – Barnens värld.

Den här helgen arrangeras mässan Barnens värld parallellt med Skånemässan. En lekfull matta och en utklädd björn visar vägen in i utställningshallen där man möts av en uppsjö av olika företag som vänder sig till småbarnsföräldrar. Allra mest säljer de kläder men på plats finns även barnvagnsföretag, bok- och leksaksförsäljare och rådgivare.

Annons

– Vi vill arrangera en mötesplats för småbarnsföräldrar. Bakgrunden är naturligtvis den babyboom som är och har varit och alla vetgiriga föräldrar som vill ha mycket information, säger Louise Boman, projektledare för Barnens värld.

En av dem som hyrt en monter här för första gången är Sara Norén från Beddingestrand som snart ska starta en webshop för leksaker.

– Jag var här som besökare förra året och tyckte det såg så kul ut. Då hade jag precis börjat sälja leksaker och kände att jag var lite ny men i år var det dags för mig att ställa ut. Jag hoppas kunna knyta många kontakter, säger hon.

Bland montrarna under klädesplagg upphängda på tvättlinor vimlar trollkarlen Timotie Girardon som kommer från Svarte utanför Ystad. Hans uppgift är att underhålla barnen medan föräldrarna kikar i montrarna och att showa på scenen med varieté Miranda.

– Det är en svår uppgift att roa barn. Inte tekniskt men känslomässigt, säger han.

Samtidigt böjer han sig ner från styltorna för att hälsa på treåriga Lucas och fyraåriga Idun Olveng. De är först lite skeptiska men reser sig sedan och tar trollkarlen i hand.

– Eftersom barnen hade så kul här i fjor så tänkte vi att vi går i år igen. Det finns något för dem och något för mig här. Man är ju intresserad av vad det finns att köpa till barn. Vi föräldrar är helt enkelt en köpstark grupp, säger deras mamma Helena Satalic som nyligen flyttat från Tomelilla till Malmö.

På scenen arrangeras även miniröris tillsammans med Friskis och Svettis och modevisning. Dessutom kan barnen vara med i Lilla Brandskolan och lära sig hur man ska ta sig ut ur ett brinnande hus. För småbarnsföräldrar har mässan ordnat babybaren med mikrovågsugnar för barnmatsburkarna och skötbord för blöjbytena. Och så finns en sagohörna där det blir högläsning under vissa tider. När det inte sitter en sagoberätterska i stolen kan föräldrarna själva läsa för sina barn.

Så tar du dig dit: Malmömässan ligger på Stora Varvsgatan 15, nära Turning Torso i Västra hamnen i Malmö. Parkeringen kostar 40 kronor. Inträdet går på 120 kronor för vuxen, 50 kronor för barn mellan 7 och 14. Familjebiljett finns för 250 kronor. Öppet lördag och söndag.

Text: Jessica Ziegerer

Bild: Mark Hanlon

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons