Annons
Nyheter

Hur funkar sambolagen vid bodelning?

Min sambo hade köpt en fastighet, som var bebyggd med ett fritidshus innan vårt samboförhållande inleddes. Efter att vi blivit sambor har vi gjort en om- och tillbyggnad som vi bekostat gemensamt, flyttat in i fastigheten och sedan dess använt den som vår gemensamma bostad. Om vårt samboförhållande upphör, har jag då någon bodelningsrätt i fastigheten eller i tillbyggnaden enligt Sambolagen? Orolig
Nyheter • Publicerad 15 februari 2008

Svar: I den här situationen gäller det verkligen att se upp. Det är mycket vanligt att sambor bosätter sig i en bostad som sedan tidigare ägs av den ene parten. Man lägger ner stora belopp i bostaden utan att tänka på konsekvenserna.

Frågan har nyligen varit uppe i Högsta domstolen där man konstaterat att man har ingen bodelningsrätt enligt sambolagen. Grundregeln är att sambors gemensamma bostad kan bli föremål för bodelning endast om egendomen förvärvats för gemensamt begagnande. Eftersom fastigheten och byggnaden inklusive tillbyggnaden är i samma ägares hand utgör själva bostadsbyggnaden tillbehör till fastigheten och inte en särskild enhet.

Annons

Fastigheten är visserligen att anse som gemensam bostad men eftersom din sambo var ägare till fastigheten innan ert samboförhållande inleddes har denna inte förvärvats för gemensamt begagnande. Förhållandet att tillbyggnaden tillförts fastigheten medför inte att sambolagens bodelningsregler blir tillämpliga på varken tillbyggnaden, hela byggnaden eller fastigheten.

Kontakta jurist för att finna lämplig lösning.

Jag har lagt mina sparpengar i huset

Är sedan två år sambo och vi har vår gemensamma bostad på min sambos lantbruksfastighet. När vi blev sambor övertog min sambo lantbruket från sina föräldrar och vi bosatte oss på gården. Härefter har vi renoverat i bostaden jag har använt det mesta av mina sparpengar till detta. Har läst i sambolagen att bostad anskaffad för gemensamt bruk skall likadelas om vi separerar.

Har jag rätt till detta när bostaden ingår i min sambos lantbruk?

Sambo på lantgård

Svar: Detta är en mycket vanlig situation i lantbruksdistrikt som Österlen och Söderslätt.

Tyvärr är inte sambolagen tillämplig här. En lantbruksfastighet är en näringsfastighet och anses inte förvärvad för att användas som gemensam bostad utan för att driva lantbruk. Då bostadsbyggnaden är i samma ägares hand som resten av lantbruksfastigheten är den tillbehör till fastigheten och kan inte avskiljas för behandlas separat enligt sambolagen. Mitt råd är att undersöka andra möjligheter att rädda sparpengar om ni separerar. Kontakta jurist!

Ärver jag och min halvsyster olika?

Min mor har avlidit och jag är barn till henne men inte till hennes man som fortfarande lever. Jag har dessutom en halvsyster som är barn till båda.

Annons

Jag har nu hört att jag ska få ut arvet efter mor men det får inte min halvsyster.

Då jag växt upp hos mor och styvfar vill jag absolut inte bli behandlad olika mot min syster. Vad kan jag göra?

Villrådig arvinge

Svar: Det är alldeles riktigt att du har rätt till arv nu. Du är ju så kallat särkullbarn till din mor och finns inget testamente skrivet har du rätt till hela din arvslott. Din halvsyster som är gemensamt barn har däremot sin arvsrätt uppskjuten tills den siste föräldern avlidit. Hon benämns i bouppteckning som "efterarvinge". Det finns dock en möjlighet även för dig att skjuta upp arvsrätten. Du kan senast vid bouppteckningen avstå från ditt arv. Detta gör man skriftligt och bifogar bouppteckningen. Avståendet måste innehålla att du avstår till förmån för efterlevande make. Du blir då också efterarvinge och får då ut ditt arv först när din styvfar avlidit.

Arvet efter honom fördelas då så här: Vanligen utgör hälften arv efter din mor och likadelas mellan dig och din halvsyster. Den andra hälften utgör arv efter din styvfar och tillfaller helt din halvsyster.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons