Annons
Nyheter

Hur fungerar privatobligationer?

Nyheter • Publicerad 12 oktober 2007

Hur fungerar privatobligationer. Är det en bra sparform om man har lite pengar att avsätta? Visst sker det fortfarande lotterier så man har chans att vinna ytterligare pengar utöver räntan?

Nyrik

Annons

Svar: Obligation betyder rent språkligt förbindelse. De löper på ett visst nominellt belopp och i villkoren anges bland annat vilken ränta utgivaren betalar samt lånets löptid. Privatobligationer noteras i procent av nominellt belopp. Det finns olika slag av obligationer.

Kupongobligation är en obligation med årlig avkastning som utbetalas under löptiden i form av en fast nominell ränta. Nollkupongare är en obligation där räntan formellt sett är noll procent. Avkastningen erhålls istället när obligationen säljs eller löses in.

Premieobligationer ges ut av staten och avkastningen betalas i form av lotterivinster. Staten har vid utgivningstillfället förbundit sig att köpa tillbaka det nominella beloppet efter löptidens slut. Under förra året gavs två lån ut. Nominellt belopp kan vara 200 kr eller 1000 kr. Du måste äga ett visst antal i nummerföljd för att få avkastning . Vill du inte ta stora risker men samtidigt lockas av lotterinslaget är detta ett alternativ då du alltid garanteras att få tillbaka det nominella beloppet.

Hur placerar vi vår dotters pengar?

Vi hade barndop i helgen och vår lilla dotter fick en hel del pengar i gåvor. Sammanlagt över 5 000 kronor. Nu funderar vi på vad vi ska göra med pengarna. Att bara sätta in på banken till låg ränta är väl ingen bra idé? Vi misstänker att vår tös kommer att få mer pengar av mor- och farföräldrar under åren som kommer.

Tacksam för råd

Svar: Det finns en del placeringsalternativ att välja mellan. Valet beror bland annat på placeringstid och vilken risk ni är beredda att ta med pengarna. I det korta perspektivet bör ni välja ett bankkonto alternativt kort räntefond. Väljer ni istället medellång tid väljer ni mellan lång räntefond eller blandfond. I det långa perspektivet kan ni välja en global aktiefond med bred riskspridning. Faller valet på fond väljer ni fria fonder eller kapitalförsäkring. Fria fonder blir barnets från början men disponeras av förmyndarna fram till 18 årsdagen. Väljer ni kapitalförsäkring blir det förmyndaren som står för sparandet. Fördelen med kapitalförsäkring är att den som sparar behåller inflytandet över sparandet. Både månadssparande samt enstaka insättning fungerar. Kontakta er bank så berättar de mera.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons