Nyheter

Hotel Nallefornia är stället du aldrig kan lämna

Det finns ett hotell där gästens ord är lag. Här duger inte vanlig löjlig lyxstandard som roomservice. Dygnet runt finns tjänare redo att rycka in, alldeles oavsett vad saken gäller. Om det så handlar om att bli torkad i rumpan.
Nyheter • Publicerad 9 maj 2008

Nu är det inte alla gäster på detta hotell som har just den typen av motbjudande önskemål. De mest rutinerade gästerna har mer sofistikerade behov. Kravlistorna är långa och rymmer allt från färdigsorterade strumpor i byrålådan, via precis rätt tempererat vatten i badkaret till välpumpade cykelhjul och taxi till diverse evenemang. Då har jag ändå bara presenterat bastjänsterna.

Är gästen missnöjd med något i den dagliga servicen - som att det råkat hamna en oönskad gurka eller en morot på tallriken - låter han eller hon snabbt personalen veta det. Klagomålen kan ta sig olika uttryck. Det kan handla om ett traditionellt vårskrik - duger namnet till trots hela året om. Ett alternativ är att helt enkelt slänga tallriken i golvet och sedan se förvånad ut över att det gick som det gick.

Inte allt för sällan låter gästerna frustrationen över bristande uppmärksamhet gå ut över de övriga hotellgästerna - fysiska och verbala tjuvnyp går lika bra. Det blir personalens uppgift att gå emellan, ofta med risk för den egna hälsan.

Sedan drygt sju års tid driver jag detta hotell tillsammans med min fru. Gästerna har blivit fler och allt mer krävande med åren. Helt nöjda blir de aldrig. Att, som det heter på marknadsföringsprosa, "överträffa kundens förväntningar" är en omöjlighet i praktiken. Någon längre tids tacksamhet leder det sällan till. En extra eftergift eller ansträngning får snarare till snar konsekvens att det förväntas ännu mer av allting.

Hade det nu varit så att gästerna betalat för sig så hade det förstås varit en sak. Men någon bra affär är det definitivt inte att driva den här sortens lyxhotell. Några notor betalas aldrig. Tvärtom är fritt boende och fri tillgång till mat och dryck en del av konceptet. Någon gäst kräver till och med fickpengar varje vecka. Frugan och jag får helt enkelt finansiera ruljangsen med extraarbete vid sidan om.

Att lägga ned hotellverksamheten är heller inget val. Varken personal eller gäster kan checka ut. Har man väl klivit in på hotellet så är man fast. You can never leave.

Sånt är livet på Hotel Nallefornia.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.