Annons
Nyheter

Hon är nöjd ändå

I julas rasade Ylva Magnussons värld en smula.
Barnens kusin Philip bjöd in till bröllop – på Ylvas 50-årsdag! Sin vana trogen vände hon det till något positivt.
– Med facit i hand känns det jättebra. Det blir fest och folk kommer ju att vara finklädda, skrattar Ylva.
Nyheter • Publicerad 8 juli 2011
Foto: Tom wall
Foto: Tom wall
Foto: Tom wall
Foto: Tom wall
Foto: Tom wall
Foto: Tom wall
Foto: Tom wall

Helgen som gick firade Ylva i två dagar. Först med uppvaktning och sedan med en fest präglad av picknick, spex, tal och blomstertema.

– Jag är så sanslöst nöjd summerar hon när hon sitter i trädgården på Västra Egna hem. En av mitt livs absoluta höjdpunkter.

Annons

När maken Mats fyllde 50 var det stor fest på lokal, klänning och kostym.

– För honom var det klockrent men jag ville kunna gå i shorts och flip flop.

Alltså öppnades trädgården för lekar och helstekt gris.

– Jag valde blomstertema för att alla blir glada av blommor. Det är sommar och då blir klädseln en annan, förklarar Ylva.

Med på festen fanns de närmaste vännerna. Några av dem har Ylva hängt ihop med sedan barnsben.

– Jag är uppvuxen på Farmgatan här på Västra Egna hem. Jag gick på förskola på Solheden och sedan var vi en klass som hängde ihop tills vi gick ut 9A. Vi umgås fortfarande och är fem töser som har en nära relation. Några har jag känt sedan vi var fyra år, det är 46 års vänskap. Vi träffas inte varje vecka, men vi finns till för varandra och det är en jättehärlig känsla.

Ylvas far, Gunnar Wiberg, körde taxi i stan och dottern började tidigt att svara i växeltelefonen på helgerna. 17 år gammal träffade hon sin man Mats.

– Efter gymnasiet läste jag data innan jag började stansa löner inom kommunen, berättar Ylva som sedan gick vidare till det jobb som kommit att prägla hennes yrkesliv fram till nu.

– När Mat i City öppnade i Valen 1984 började jag jobba för Bertil Ahlm och det var en otroligt rolig tid, summerar Ylva.

Under nio år var hon fackordförande och jobbade tillsammans med företagsledningen med ett projektarbete för bättre arbetsmiljö.

Annons

– Bertil är en fantastisk människa och han är till stor del "skuld" till att jag är den yrkesmänniska jag är idag. Han är saklig och rättvis.

När Bertil gick till stormarknaden nere vid havet fick Ylva en chans att börja hos ICA centralt. Från att ha cyklat till jobbet blev det bilen till Arlöv som utgångspunkt. Ylva jobbade över stora delar av Skåne med att införa datasystem i butikerna.

– Jag har älskat det jobbet sedan jag kom in i det. 17 år senare känner jag likadant. Nu har jag halva Sverige som mitt område och varje dag känns stimulerande, det hade jag nog aldrig trott, konstaterar Ylva.

Arbetsuppgifterna har dock utvecklats. Från att ha undervisat i att "detta är en skärm, detta en mus" är Ylva nu ansvarig för införandet av självscanning i butiker runt om i landet.

– När ICA outsourcade verksamheten 2000 funderade jag väldigt mycket över om jag skulle börja på IBM eller göra något annat inom ICA, men min son Micael sa till mig "Mamma känn efter vad är det bästa med jobbet?" Det var ju jobbet och därför flyttade jag och tog jobbet med mig.

2009 fick Ylva för sig att det var rätt tid att prova något annat och lånades under ett år ut till IBM i Danmark.

– Det var svårt. Nytt språk, nya verktyg i datorn och så pendlingen. Men jag lärde mig mycket som jag har haft nytta av.

Ylvas motto är du ångra sällan något du gjort, utan det du inte vågade göra.

– Man växer som person och vågar tänja på gränser när man är tillsammans med vänner och familj som man litar på. Fördelen med att vara 50 är att man fått en inre trygghet, man vet att det fixar sig, att det finns värre saker. Familjen har gett mig mycket trygghet. Fått mig att våga åka tuctuc i bergen Thailand, simma med jättesköldpaddor i Mexiko och köra egen mc.

Kärleken till människor har präglat Ylva till stor del.

Annons

– Och jag har ett härligt gäng att bry mig om, säger hon och syftar på familjen.

Hon ser det som att vi alla bär på en ryggsäck genom livet, som vi fyller med plus och minus.

– Så länge det är fler plus än minus är det bra. Jag känner mig lyrisk över att fylla 50 och känner en stor tacksamhet. Jag försöker stanna upp och njuta av allt. Min lärare skrev en gång "Lev livet leende" och det försöker jag leva efter.

Genom åren har Ylva och Mats levt mycket genom barnen och känner att de fått mycket tillbaka. Barnens skolgång, föräldraföreningar och sportintresse har gett insikter och upplevelser. Nu är alla tre utflugna och paret är måna om att vårda sin relation. Att fylla dagarna med glädje, livet går ju inte i repris.

– Jag har min blå Peugeot cab som är min ögonsten. När jag plockar ut den på våren, då leker livet. Men Mats har kört mc sedan han var 16 år och hade en Kawasaki 800 stående. Så för fyra år sedan började jag övningsköra. Vi tar lite småturer Magnusson och jag. Det är något vi gör tillsammans utöver att gå här och skrota i trädgården.

Ylva ser sig omkring bland grönska, vattenspel och blomsterhav.

– När man fyller nio år vill man bara vidare. Fylla tio. Jag är 50 och jag är mitt i livet, men då säger Mats "Du är alltid mitt i livet!

Nilla Andersson
Nilla Olsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons