Annons
Nyheter

Hemlagat mos är inte mossigt

Att göra egen potatismos är för många förknippat med tidskrävande jobb, men så måste det inta vara. I dag ska jag får er att smaksätta potatismoset så att det får sin egna karaktär
Nyheter • Publicerad 7 februari 2008
Foto: 

När ni gör potatismos:

Köp gärna mjöliga potatisar och använd standardmjölk och riktigt smör. I stället för smör kan man blanda ner en god olivolja men låt margarinet vara.

Annons

Använd aldrig en mixer eller mixerstav för att göra potatismos. Resultatet blir ett tjockt klister som inte går att äta.

Jag själv har aldrig använt pulvermos men envisas ni med det kan ni smaksätta detta också.

Potatismos smaksatt med olivolja, parmaskinka och svarta oliver

500 g mjöliga potatis

3 msk olivolja

2 dl standard mjölk

50 g fintärnad parmaskinka

80 g svarta oliver

1 schalottenlök

salt, peppar och muskotnöt

Annons

Skala potatisen och koka den i saltat vatten tills de är mjuka. Ånga av dem och stöt dem till ett grovt mos.

Under tiden potatisen kokar skär du skinka och lök i fina tärningar och kärnar ur och skär oliverna i mindre bitar. Fräs allt glansigt i en panna med lite olivolja.

Blanda sedan potatis, skinka, lök och oliver med varm mjölk och olivolja. Smaka av med salt, peppar och riven muskotnöt.

Moset passar till exempel till lammstek eller kotletter samt små färsbiffar smaksatta med soltorkade tomater och fetaost.

Mandelpotatismos med västerbottenost och timjan

700 g mandelpotatis

100 g västerbotten eller annan favoritost med karaktär

1 knippe färsk timjan

2 dl mjölk

50 g smör

Annons

salt, peppar och muskot

Skala potatisen och koka dem i saltat vatten tills de är mjuka. När man kokar mandelpotatis är det viktigt att veta att dom spricker och faller sönder när de kokt för länge. Det gäller att vara observant efter ungefär 15 minuter.

Ånga av potatisen och mosa dem med potatispress eller en visp. Blanda ner varm mjölken och grädde och smaka av med salt och peppar. Vänd även ner riven ost och fina timjanblad.

Detta mos passar utmärkt till alla vildrätter och grytor men även till fiskar som lax och gös.

Potatismos med lök och äpple

500 g mjöliga potatis

300 g äpple

200 g lök

1 msk smör till stekning

50 g smör

Annons

2 dl mjölk

salt och peppar

muskot nöt

Skala potatis och koka dem i saltat vatten. Skala och tärna under tiden lök och äpple i små tärningar. Fräs dem i en panna med lite smör tills de är mjuka

När potatisen är mjuk, häller du av vattnet och stöter dem till ett grovt mos. Blanda ner lök och äpple och tillsätt smör och mjölk som har värmts. Smaka av med peppar salt och muskot.

Moset är lämpligt till en ugnsbakad fläsksida med ristad sval som bakas med kummin och honung på 175 grader i ungefär en och en halv timme i ugnen.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons