Hemlagat mos är inte mossigt
När ni gör potatismos:
Köp gärna mjöliga potatisar och använd standardmjölk och riktigt smör. I stället för smör kan man blanda ner en god olivolja men låt margarinet vara.
Använd aldrig en mixer eller mixerstav för att göra potatismos. Resultatet blir ett tjockt klister som inte går att äta.
Jag själv har aldrig använt pulvermos men envisas ni med det kan ni smaksätta detta också.
Potatismos smaksatt med olivolja, parmaskinka och svarta oliver
500 g mjöliga potatis
3 msk olivolja
2 dl standard mjölk
50 g fintärnad parmaskinka
80 g svarta oliver
1 schalottenlök
salt, peppar och muskotnöt
Skala potatisen och koka den i saltat vatten tills de är mjuka. Ånga av dem och stöt dem till ett grovt mos.
Under tiden potatisen kokar skär du skinka och lök i fina tärningar och kärnar ur och skär oliverna i mindre bitar. Fräs allt glansigt i en panna med lite olivolja.
Blanda sedan potatis, skinka, lök och oliver med varm mjölk och olivolja. Smaka av med salt, peppar och riven muskotnöt.
Moset passar till exempel till lammstek eller kotletter samt små färsbiffar smaksatta med soltorkade tomater och fetaost.
Mandelpotatismos med västerbottenost och timjan
700 g mandelpotatis
100 g västerbotten eller annan favoritost med karaktär
1 knippe färsk timjan
2 dl mjölk
50 g smör
salt, peppar och muskot
Skala potatisen och koka dem i saltat vatten tills de är mjuka. När man kokar mandelpotatis är det viktigt att veta att dom spricker och faller sönder när de kokt för länge. Det gäller att vara observant efter ungefär 15 minuter.
Ånga av potatisen och mosa dem med potatispress eller en visp. Blanda ner varm mjölken och grädde och smaka av med salt och peppar. Vänd även ner riven ost och fina timjanblad.
Detta mos passar utmärkt till alla vildrätter och grytor men även till fiskar som lax och gös.
Potatismos med lök och äpple
500 g mjöliga potatis
300 g äpple
200 g lök
1 msk smör till stekning
50 g smör
2 dl mjölk
salt och peppar
muskot nöt
Skala potatis och koka dem i saltat vatten. Skala och tärna under tiden lök och äpple i små tärningar. Fräs dem i en panna med lite smör tills de är mjuka
När potatisen är mjuk, häller du av vattnet och stöter dem till ett grovt mos. Blanda ner lök och äpple och tillsätt smör och mjölk som har värmts. Smaka av med peppar salt och muskot.
Moset är lämpligt till en ugnsbakad fläsksida med ristad sval som bakas med kummin och honung på 175 grader i ungefär en och en halv timme i ugnen.