Annons
Nyheter

Havet får Lena att känna sig hemma

En dörr har stängts och istället har ett fönster glidit upp på glänt.
– Jag har nog varit lite bortskämd. Stått inför vägskäl och valmöjligheter och inte behövt banka på dörrar själv, konstaterar Lena Åkeson.
Nyheter • Publicerad 13 juni 2011
Foto: Tomas Nyberg
Foto: Tomas Nyberg
Foto: Tomas Nyberg

Gymnasievalet blev enligt föräldrarnas önskemål.

– Det var de tre roligaste skolåren i mitt liv men vi var säkert den sämsta naturvetarklassen på Chapmanskolan i Karlskrona genom tiderna, skrattar Lena.

Annons

– Efter studenten skickade min mor in en ansökan till förskollärarutbildningen till mig, men då sa jag nej. Jag har aldrig varit barnvänlig. Aldrig haft en fundering på att skaffa egna.

Istället halkade Lena in på restaurangen Skeppet där hon fick rollen som lillvärdinna.

– Jag var inte ett dugg serviceminded men jag lärde mig att lägga huvudet på sned och le även mot mindre trevliga människor och det har jag haft nytta av i livet.

I tre år stannade Lena på Skeppet. Bland kunderna fanns ett par som drev Reklambolaget och trots att Lena inte hade någon erfarenhet från branschen fick hon börja hos dem.

– Det var en helt ny värld med punkter, cicero och typometrar. Där väcktes en längtan inom mig att veta och lära mer. Utan att ha vetat det hade jag sökt den världen redan under högstadiet. Men det närmaste jag kom bland studievägledarens alla broschyrer var dekoratör eller scenkonstnär, minns Lena.

Efter tre år sökte hon till den ettåriga grafiska linjen på Konstindustriskolan i Göteborg, kom in och mötte engelsmannen Graham. Lena sökte vidare till den Grafiska högskolan i Köpenhamn. Ett val som två år senare skulle leda till ett liv på Söderslätt.

– Jag hade två idéer om livet efter Köpenhamn. Antingen skulle jag flytta till en riktigt stor storstad, Köpenhamn var ju så litet. Eller så skulle jag till något litet ingenstans. Det blev Trelleborg, förklarar Lena och berättar hur Rolf Skog på Skogs boktryckeri kontaktat skolan i jakt på deras bästa elev vilket förde henne till en etta på Algatan.

Efter fem lärorika år på Skogs gick Lena vidare mot nya mål. Efter en kurs hos Macmeckarna var planen att starta eget men istället headhuntades hon av en kund på tryckeriet till en reklambyrå i Malmö där hon fick möjlighet att arbeta som grafisk formgivare, projektledare, produktionsledare,"spökcopy" och ateljémamma. Den tiden innehöll även ett antal omvälvande resor från Inkaleden till att simma med delfiner och knölvalar.

Efter fem år öppnades en ny, och mycket oväntad dörr. Lena blev gravid.

– Jag har begåvats med två oplanerade, men mycket välkomna, barn sent i livet. Jag insåg snabbt att antingen skulle jag sitta på jobb och känna att jag borde vara hemma. Eller vara hemma och känna att jag borde vara på jobb, förklarar Lena.

Annons

Så hon stannade hemma med sonen så länge det bara gick och upptäckte då hon låg i startgroparna för att starta eget att hon var gravid igen! 2000 föddes dottern Maya, under vatten i samma badkar som sonen, två och ett halvt år tidigare, på Ystads BB.

Våren 2003 startade LenasEgenSinnligheter.

– Jag utbildade mig inom glas, bland annat i Danmark. Jag har ännu inte försökt försörja mig som glaskonstnär, men genom att hålla kurser i återförsäljarregi så där hamnade jag i lärarrollen i alla fall, konstaterar Lena och lyfter på ena ögonbrynet.

Parallellt med glaset har hon producerat grafiskt material i olika former. Bland annat personaltidningar och årsredovisningar. Ett liv som har fungerat för Lena, familjen och barnen. Men tekniken öppnar nya möjligheter och en av hennes största uppdragsgivare har lagt ner sin personaltidning till förmån för ett elektroniskt informationsblad.

– Det jag saknar mest är att läsa och lära. Jag har aldrig gjort en formgivning utan att intressera mig för innehållet. Om jag var ekonomiskt oberoende skulle jag göra precis det jag gör idag, men utan att behöva oroa mig för morgondagen, funderar Lena.

Ett litet fönster har glidit upp på glänt. I höst kommer hon kanske att arbeta än mer med sin glaskunskap. Och Lena börjar känna att nu är det hennes tid.

– Jag har inte funderat så mycket över att jag fyller 50. Liam, vår son, namngavs på Ale Stenar på min födelsedag 1999. Jag var så säker på att det var once in a lifetime, att jag aldrig skulle få fler barn och jag gav min födelsedag till honom.

Inför årets födelsedag hade Lena inga planer förrän väninnan Helen frågade om Lena och barnen skulle följa med och åka skidor vid påsk.

– Då kände jag att det var så jag ville fira. Jag hade inte åkt skidor på 27 år och kände att om jag inte gör det nu, när ska det då bli av?

Någon har frågat om hon tycker att det är jobbigt att bli 50, men när Lena betänker alternativet, att inte bli äldre, då känner hon snarare en längtan att gå ut och försöka slå en volt på barnens studsmatta.

Annons

– Jag tittar på den och undrar om jag kan. Hör läkarens fråga om min ålder när jag kommer in på akuten efter att ha misslyckats. Men om jag inte slår en volt nu, då har jag slagit min sista, och där är jag inte riktigt än.

Skidorna och volten är avklarade. En sak till vill Lena göra i år. Hon vill sitta upp på en häst och konstatera att hon fortfarande kan - det också.

– Jag har nog blivit lite feg, jag är rädd att inte finnas där för barnen. Jag tror att livscykeln följer dem mycket. Livet kretsar kring dem. Deras aktiviteter och skola.

Även om födelsedagen är firad och det är en helt vanlig vardag kommer Lena att låta sig överraskas ikväll.

– Barnen vill ju fira mig och det ska de få göra, säger hon och funderar en stund.

– Tänk, jag har bott 23 år på Söderslätt. Det är nästan halva livet... Hittills. När jag sitter vid havet känns det faktiskt "hemma". Havet och mina delfinrullade barn är min ständiga källa till glädje och inspiration.

Nilla Andersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons