Annons
Nyheter

Här är tjejerna med koll på kontrollen

Trä pärlor, rita gubbar och hoppa på ett ben. Det låter som en vanlig lekstund för en fyraåring men när det sker på barnavårdscentralen (bvc) kallas det fyraårskontroll och är ett sätt för bvc-sköterskan att kunna kontrollera att allt står rätt till med barnet. Tyra Norén har nyss fyllt fyra år och ska genomgå bvc-sköterskan Terttu Brinkells tester.
Nyheter • Publicerad 4 juni 2008
Tyra Norén har nyss fyllt fyra år och ska genomgå bvc-sköterskan Terttu Brinkells tester. Bild: Claes Nyberg
Tyra Norén har nyss fyllt fyra år och ska genomgå bvc-sköterskan Terttu Brinkells tester. Bild: Claes NybergFoto: 

- Hej Tyra, välkommen, säger Terttu Brinkell innan hon ber Tyra sätta sig på en stol vid ett litet barnbord som står mitt i undersökningsrummet.

På stolen ligger en dyna i form av en orange krabba.

Annons

- Vågar du sitta på krabban? frågar Terttu och Tyra skruvar lite på sig innan hon drar ut stolen och sätter sig.

På bordet står en burk kritor och ett blankt vitt papper.

- Jag tänkte att du skulle rita en människa, en gubbe med armar och ben, förklarar Terttu och instruerar Tyra som fortfarande knappt sagt ett ord.

På en stol intill sitter mamma Sara med Tyras storasyster Laura i knät och tittar nyfiket på när Tyra börjar dra streck på pappret.

- Jättefint, berömmer Terttu med mjuk röst och undrar om teckningen verkligen är färdig redan.

- Den har ju inga ögon. Den får väl ha ett par ögon, säger hon och tittar menande på Tyra som genast börjar rita små prickar i den stora cirkeln som ska föreställa gubben.

- Kan du skriva ditt namn? Det behöver man inte kunna när man är fyra år men jag tänkte att hon kanske kan, fortsätter Terttu och vänder sig till mamma Sara.

Tyra har fattat pennan med vänster hand.

- Hon är vänsterhänt, konstaterar Sara.

Terttu plockar fram en skål med röda pärlor och ett rött snöre och ber Tyra trä ett halsband. Medan Tyra trär pärla efter pärla på tråden ställer Terttu frågor till Sara om Tyras blöjvanor. Det visar sig att Tyra lagt blöjan för länge sedan och någon potträning aldrig behövdes.

Annons

- Det har verkligen varit lyx, säger Sara.

Nu är snöret fyllt med pärlor och Terttu frågar om Tyra kan räkna dem. Utan problem räknar hon ihop de tio pärlorna och får ännu mer beröm av Terttu som sedan plockar fram en sax och ber Tyra klippa i ett papper.

- Hur ska jag klippa, undrar Tyra och fattar saxen.

- Bara rakt över, säger Terttu och konstaterar att Tyra, trots att hon är vänsterhänt, klipper med höger hand.

- Det är ju väldigt praktiskt, säger hon men upplyser ändå mamma Sara om att det finns särskilda saxar för vänsterhänta.

Efter att Tyra fått prata lite kring en berättelse med bilder ber Terttu henne resa sig och ställa sig på vågen.

- Nu ska vi se vad du väger.

Vågen stannar på 16 kilo och Tyra får kliva ner igen för att i stället ställa sig under mätstickan.

- In med fötterna och upp med hakan. 105 centimeter lång är du.

Terttu säger till Tyra att de ska ha lite gymnastik.

Annons

- Kan du hoppa på ett ben, så ja, jätteduktig, vad du kan, fortsätter Terttu.

Hon ställer upp en kulram på det lilla bordet och sätter på Tyra ett par hörlurar.

- Nu kommer det att pipa här i. Varje gång du hör något så flyttar du en kula. Men bara när du hör något.

Tyra flyttar kula efter kula medan Terttu trycker på en särskild apparat. Efteråt får hon reda på att hon hörde hela skalan, utan problem.

- Nu ska vi leka sjörövare, säger Terttu till Tyra och sätter på henne en svart lapp för ena ögat. Tyra får ett kort med fyra bokstäver på som hon håller i knät och Terttu går fram till en syntavla och börjar peka på bokstäverna. Först pekar Tyra på motsvarande bokstav på kortet i knät men efter en stund börjar hon i stället säga bokstäverna som hon kan.

Terttu pekar ända nere på de minsta bokstäverna och blir lite förvånad att Tyra prickar rätt även på dem.

- Det är sällan en fyraåring ser längst ner, säger hon.

Sista övningen är att gå balansgång och Terttu pekar på en linje på golvet som hon ber Tyra gå balansgång på. Sedan är fyraårskontrollen över och Terttu tar fram en prickig burk med färgglada grodor och ödlor i. Tyra väljer en rosa groda med glitter på innan hon går ut i väntrummet dit storasyster Laura redan gått ut för att läsa böcker.

Mamma Sara dröjer kvar en stund och Terttu undrar om det är något mer hon vill ta upp.

- Jag hade tänkt att ta upp det här med hennes sömn men det har ordnat sig av sig självt sedan ett par veckor. Innan kunde hon vakna på kvällen och bli helt hysterisk fastän hon sov. Annars är det väl inga konstigheter, konstaterar Sara och upplyser Terttu om att Tyra redan nu fasar för nästa kontroll, femårskontrollen.

Annons

- Du kommer nog inte bli så populär nästa år, säger Sara och syftar på sprutan som ingår i femårskontrollen.

En liten stund senare kommer Ada Bråhammar tillsammans med mamma Petra Mattsson till mottagningen. Ada har nyss blivit två och ett halvt år och ska även hon genomgå en kontroll. Men hon vill inte. Istället börjar hon gråta när hon ska gå in i rummet till Terttu.

Mamma Petra och Terttu lockar henne med dockor och dockvagn och efter en kort stund går hon med på att gå in. Hon sitter uppkrupen i knät hos mamma Petra och frågar lite oroligt.

- Vad ska jag göra?

- Ingenting, bara leka lite, säger Terttu och undrar om hon inte vill bjuda mamma på kaffe med dockservisen som hon dukat fram på det lilla bordet.

Ada glider ur mammas famn och börjar pyssla med kaffekopparna. Efter kaffebjudningen frågar Terttu om hon vill rita lite.

- Kan du rita en boll? undar hon och ger Ada en burk kritor.

Ada ritar lite på pappret.

- Oj, vad är det, är det ormar? frågar Terttu.

Men svaret blir att teckningen är till mamma.

Annons

Mellan leken med Ada ställer Terttu frågor till Petra om blöjvanor, mat och sömn.

- Hon är torr, inte på natten men på dagen, berättar Petra som inte heller tycker att Ada har några problem med maten.

Sömnen är det däremot lite si och så med.

- Det är blandat, hon vill gärna sova hos mamma, säger Petra.

 

- Har det här med "kan själv" börjat, undrar Terttu.

- Det är bara förnamnet. Hon klär sig själv. Och det är mycket bestämt. Inga byxor, bara kjol och klänning, på sin höjd strumpbyxor, suckar Petra.

Även Ada ska både vägas och mätas. Sedan undrar Terttu om hon kan hoppa jämfota. Visst kan hon men i dag tänker hon inte visa det.

- Jag vill inte. Får jag leka med pärlorna, frågar hon.

Men Terttu plockar fram en boll som hon sparkar till Ada och som Ada sparkar tillbaka. Det blir en liten fotbollsmatch mellan undersökningsrummet och väntrummet. Sedan är Terttu nöjd och berömmer Ada.

Annons

- Så duktig du har varit, och plockar återigen fram den prickiga burken.

Ada tar alla grodor och ödlor och börjar ställa upp på bordet. Tillslut får Terttu henne att välja en. Det blir en gul ödla och de andra åker ner i burken igen i väntan på nästa årskontroll.

Jenny Isaksson jenny.isaksson@allehandasyd.se
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons