Annons
Nyheter

Handbollsmålvakt med kockdrömmar

För åtta år sedan bytte Jonathan Larsson från en boll till en annan.
– Jag gillade väl inte att ha bollen vid fötterna, funderar han över sitt val att gå från fotboll i IFK och Stavsten till handboll i IFK.
Nyheter • Publicerad 7 januari 2012
Foto: Claes Nyberg
Foto: Claes Nyberg

När fotbollsträningen började kännas tråkig var steget till handbollen inte långt.

– Pappa brukade ta med mig och mina bröder på IFK:s a-lagsmatcher. De låg väl i division 3 då. Sedan hade jag en lärare vars son tränade handboll och jag följde med honom, sedan dess är jag fast.

Annons

I mål hamnade Jonathan sedan den ordinarie målvakten åkt på semester.

– Det behövdes någon, jag tror att det var på en träningsmatch, och det slutade med att jag fick ställa mig.

Så har det fortsatt och Jonathan trivs med sin roll. Men så i mars i fjor förändrades allt.

– Vi spelade match och en kille kom emot mig, sedan kände jag hur det small i korsbandet...

Sedan dess har Jonathan utkämpat en medveten kamp för att ta sig tillbaka till positionen som målvakt för HBK:s herrjuniorer.

– I början gick jag på rehab två gånger i veckan, men nu är jag nere på en. Jag har kört styrka med de andra i laget och varit på träningarna. När jag är skadefri tränar jag fem dagar i veckan. Jag får så mycket glädje från handbollen, förklarar Jonathan.

Nu känner han att han är på gång igen.

– I slutet av februari, början av mars ska jag vara skadefri, säger Jonathan och funderar kort över vad det är som är så speciellt med att stå i mål.

– Det är nog det att man är siste man att ha en chans att styra bort bollen.

Ett intresse som funnits med ännu längre än handbollen är matlagning.

Annons

– Jag har alltid vetat att jag vill bli kock. Redan när jag var jätteliten hjälpte jag min mormor och min faster att laga mat.

Därför var det självklart för Jonathan att välja hotell- och restaurangprogrammet.

– Men utbildningen i Trelleborg har haft så dåligt rykte så jag kollade på internet vad det fanns för utbildningar i Malmö och fastnade för John Bauergymnasiet. Det var nystartat och en polare som gick där var nöjd.

Nu går Jonathan andra året vilket innebär att han kan inrikta sig helt på restaurangbiten. Han har även hunnit vara ute på praktik.

– Jag har varit på Lyktorna en månad och det var jätteroligt! Innan hade jag bara varit i restaurangdelen men nu har jag fått jobba i köket och prova på alla möjliga arbetsuppgifter.

Nästa läsår väntar en dubbelt så lång praktikperiod och Jonathan vet precis vad han vill.

– Jag vill praktisera på en båt. En dröm är att jobba på en båt i Medelhavet. Båtar är så eleganta, då blir det hög klass på maten. Tänk att få vara borta längre och jobba som kock. Då är det ju inte fel om det är varmt och skönt också.

Nilla Olsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons