Annons
Nyheter

Han har hund på schemat

– Det finns dagar när jag känner att jag bara inte orkar ta mig ut på planen. Men så ser jag Tilda i ögonen och då känner jag att jag har det rätt bra ändå.
Nyheter • Publicerad 7 maj 2011
Foto: Tomas Nyberg
Foto: Tomas Nyberg
Foto: Tomas Nyberg

Dvärgpudeln Tilda kräver en hel del. Inte minst promenader på tidiga morgnar och sena kvällar. Men Kevin Hägg Kronholm har aldrig ångrat att han valde att flytta till Naturbruksgymnasiet i Östra Ljungby tillsammans med sin hund.

– När jag sa att jag skulle gå i skola där uppe fick jag många kommentarer om att jag skulle bli bonde. Att alla som går där är bönder. Jag har försökt förklara och nu börjar folk fatta vad det är jag gör. Jag har hela tiden fått full backning hemifrån att göra vad jag vill. Det känns som om alla är glada att jag hittat det jag brinner för.

Annons

Kevin är uppvuxen med hundar. Cavalier king charles spaniel, amerikansk cockerspaniel och soft coated wheaten terrier är några av raserna som har funnits i familjen genom åren.

– I början när jag skulle söka till gymnasiet var jag rätt förvirrad. Jag funderade på att läsa en djurvårdarutbildning men så hittade jag en hundutbildning i Småland och tänkte att jag kunde låna min brors hund eftersom han bor där. När jag sedan hittade skolan i Östra Ljungby kändes det mer rätt, så jag sökte dit istället.

De elever som inte har egen hund får lov att låna lärarnas.

– Men det är roligare att ha en egen eftersom man ser utvecklingen på ett helt annat sätt. Tilda var fem månader när jag henne. Vi skaffade henne delvis för skolans skull. Att det blev en dvärgpudel var bara för att hon var gratis.

Att behöva flytta hemifrån avskräckte inte Kevin.

– Nej, det är bara extra roligt. Vi är tre elever och tre hundar som delar lägenhet. I början var det roligt eftersom alla är olika pigga men man vänjer sig. Det är vardag nu.

Mat serveras på skolan så den biten slipper Kevin tänka på och han är inte den som släpar hem tvätt till mamma.

– Nej, jag tvättar där, försäkrar han.

– Jag ser Tilda och mig som en egen liten familj. Vi åker tåg hem varje helg. Hon sover och jag lyssnar på musik. Det blir mest svenska artister som Lykke Li och Lars Winnerbäck.

På helgen händer det att mamma Ann avlastar husse och tar hand om morgonpromenaderna men i veckorna vilar allt ansvar för Tilda på Kevin. Både promenader, mat och fostran.

Annons

– Men mamma har lovat att stå för Tildas kostnader tills jag fått ett jobb.

I skolan läser Kevin hund som fördjupning. Det betyder att han vissa dagar har flera timmar med Tilda på schemat.

– Vissa dagar har vi fyra timmars hundträning. Jag har tjatat ut Tilda lite, men hon är lättränad så varannan dag klarar hon utan problem. Tilda är mycket som jag. Hon blir uttråkad om hon inte har något att göra. De som går häst brukar påpeka att vi är väldigt lika…

Olika praktikperioder är en annan stor del av utbildningen.

– Första året var jag en vecka på Tygelsjö hundpensionat. Det fungerade så bra att jag fått sommarjobba där. Nu i tvåan har jag varit på ett hunddagis, i en zoobutik och hos vår hundtränare Lotta Frid som driver hundskolan Hundaktiva. Hon har lärt mig väldigt mycket. I trean hoppas jag få åka till ett hundhem i Skottland.

På hundpensionatet får Kevin gå ut med hundar, leka med dem, städa och utfodra.

– Det är bra för jag lär mig mycket om olika raser. Jag vet till exempel att jag aldrig vill ha en golden eller labbe. Folk tror att det är familjehundar när de i själva verket måste ha gränser. Terrier vill jag inte heller ha, de är jättejobbiga. Även om man tar tag i dem och kastar iväg dem när de är i slagsmål så går de tillbaka. Det passar inte ihop med mig.

Så fort Kevin har tagit studenten vill han skaffa en ny valp. Tillsammans med sina lärare på skolan har han kommit fram till raser som passar hans mål.

– Jag tror att det blir en kelipe. Den är inte så stor men det är väldigt mycket hund. Dessutom är den månsidig, man kan träna både agility och lydnad. Annars kanske det blir en västgötaspets eller en malinois.

I framtiden siktar Kevin in sig på en utbildning till sjukgymnast.

Annons

– Sedan ska jag komplettera med utbildningar så att jag kan arbeta som sjukgymnast för hundar. Bland annat ska jag lära mig hundmassage. Men jag har inte allt klart för mig än. Jag måste prata mer med syo.

Att starta hunddagis är ett annat alternativ.

– Jag vill inte ha hundpensionat, men att ha dagis parallellt med hundrehab tror jag hade varit det bästa. Jag kan tänka mig att ägna mig åt uppfödning också, men inte av pudlar, det är för mycket pälsvård. Men visst vill jag testa en valpkull för att se hur det är.

Om någon vecka är det dags för stor hundutställning på skolan. Kevins klass är arrangörer, men även om det hade funnits tid hade han inte kunnat ställa ut Tilda.

– Nej, jag har inga papper på henne. Det är en inofficiell utställning och vi har redan drygt 50 hundar anmälda. Det är verkligen en samarbetsövning…

Kevins egen inställning till att ställa ut hundar är lite kluven.

– Har man en hund och den tycker att det är roligt så är det väl en sak, men jag har lite svårt för kennlar som kommer dragandes på en massa vagnar. Det är hundar och det måste vara på hundarnas villkor.

Tilda är en mycket väluppfostrad hund som lyder husses minsta kommando. Med kommande hundar är det också lydnad Kevin vill satsa på.

– Jag tycker att det är fräckt när man ser att det finns så mycket kontakt mellan hund och förare. Jag tror att husse har lite större mål än Tilda. Hon tycker att det är roligare att spåra. Det är därför jag vill ha en ras som är mycket hund.

Vid senaste skolmästerskapet i lydnad kom Tilda och Kevin på en femteplats.

Annons

– Jag är ganska nöjd. Nerverna spelar stor roll och jag var supernervös. Efteråt frågade till och med min lärare vad jag höll på med.

Utöver hundar har Kevin ytterligare ett intresse. Kläder!

– Jag köper väldigt mycket kläder, det är något som utvecklats på senare år. Men jag sätter verkligen inte kläder på Tilda. Jag köpte ett täcke i Ullared en gång, men det blev ingen hit.

Nilla Andersson
Nilla Olsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons