Annons
Nyheter

Gott om Rom i sjuåringens hjärta

Sjuåringen hade länge gruvat sig inför sin första flygtur. Nu var det ändå dags att ta flyget till Rom för att hälsa på moster. Lillebror, tre och ett halvt, såg som sin uppgift att lugna storebror: "Det här är inget störtarflygplan, det är ett landarflygplan".
Nyheter • Publicerad 20 december 2007

Skulle det ändå, mot förmodan hända något, så hade lillebror lösningen klart för sig "Det finns säkerhetsbälten".

Om det nu var lillebror eller den amerikanske Franciskanermunken – vilken trots oturen att bli placerad bredvid trebarnsfamiljen längst bak i planet verkade orubblig i sin gudstro – som lugnade storebror är osäkert. Väl uppe i luften så var hur som helst allt bara spännande.

Annons

Rom är ett säkert kort för en romantisk kärlekstripp. Däremot var första tipset i den guidebok vi införskaffat att inte resa dit med barn. Barnvagn stod det inget om. Jag vill gärna påpeka att idén med att ta med storvarianten av Brios fyrhjuling till Rom inte var min.

Annars har guideboken helt fel. Rom är den perfekta barnstaden. Italienarna, eller kanske italienskorna snarare, gör nämligen inga egna barn – de har inte tid eftersom de rullar spaghetti hela nätterna.

Andras barn är desto mer poppis. En pappa med bebis i sele känner sig väldigt uppmärksammad och får betydligt gladare blickar än en mamma som försöker få plats med en tom barnvagn i svensk storlek i en full tunnelbanevagn.

Med sele så slipper man att fastna i tunnelbanans smala och långa rulltrappor. En barnvagn sitter däremot som en perfekt och livsfarlig stoppkloss. Jag fick trycka på nödstoppet. Men barnens mamma överlevde. Liksom moster.

Barnen älskar Rom. Fast inte på samma sätt som vi vuxna. San Giovanni-katedralen, med de typiska detaljrika och storslagna konstverken av Michelangelo och grabbarna var till exempel inget för sjuåringen. "Nä, detta imponerar inte på mig", konstaterade han. Och Spanska trappan: "Jag har inte åkt till Rom för att se på en gammal trappa".

Då var de fuktiga gångarna i det gamla templet under kyrkan San Clemente desto häftigare.

Fast alla vet ju vad som är bäst med Italien egentligen. MATEN. Efter första kvällens måltid var även sjuåringen fast. Något så gott hade han aldrig ätit förut. Det latinska köket hade fångat hans hjärta.

Så när sjuåringen nu längtar tillbaka till Rom så är det inte bara flygningen och moster han har på näthinnan. Nä, det är käket också. Särskilt det italienska kökets främsta produkt:

Patate Fritte.

Och jo. Det finns en blek fransk-belgisk kopia också: Pommes frites.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons