Annons
Nyheter

Gorgonzolaspäckad fläskkotlett

Att panera själv hemma är inte svårt. För att få en fin yta vänder du först köttet i mjöl och sedan i ägg och ströbröd. Då binder mjölet först vätskan i köttet.
Nyheter • Publicerad 12 februari 2009
Härlig gorgonzola att stoppa i fläskkotletten. Bild: ScanpixFoto: 

Innehållet kan varieras i olika former.

Gör till exempel din egen wienerschnitzel, känd från semestern i Alperna, som är ett panerat utbankat kalvkött. Eller panera en färsbiff/pannbiff för att variera vardagsmaten. Och till efterrätterna finns den klassiska friterade camembert eller varför inte ersätta den med en brie eller getost.

Annons

Här kommer en enkel och snabb rätt som alla tycker om och bara behöver ett fåtal ingredienser.

(4 portioner)

4 portionskotletter med ben

80 g gorgonzola

1 ägg

2 msk mjöl

2 msk skorpmjöl

salt och peppar

olja eller margarin till stekning

Dela gorgonzolan i fyra bitar. Skär ett djupt snitt på sidan av kotletten och lägg en bit ost i den. Salta och peppra köttet noggrant. Vänd alla köttbitarna först i mjöl, sen i ägg och avslutningsvis i skorpmjöl. Tryck fast skorpmjölet ordentligt.

Annons

Stek sedan kotletterna i en het panna på båda sidorna. När paneringen har fått färg sänk värmen och stek dem färdiga i ytterligare några minuter.

1/2 kg potatis

1/2 kg morötter

1 gul lök

salt och peppa

Skala och skiva potatis och morötter i tunna jämna skivor. Stek dem tillsammas i en panna med margarin tills de är mjuka och har fått färg. Tillsätt löken som har hackats i fina tärningar och smaka av med salt och peppar.

Servera rätten med en citronklyfta och en grön sallad.

Tips:Benfri kotlett behöver bara hälften av stektiden men kotlett med ben smakar dubbelt så bra.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons