Gorgonzolaspäckad fläskkotlett
Innehållet kan varieras i olika former.
Gör till exempel din egen wienerschnitzel, känd från semestern i Alperna, som är ett panerat utbankat kalvkött. Eller panera en färsbiff/pannbiff för att variera vardagsmaten. Och till efterrätterna finns den klassiska friterade camembert eller varför inte ersätta den med en brie eller getost.
Här kommer en enkel och snabb rätt som alla tycker om och bara behöver ett fåtal ingredienser.
(4 portioner)
4 portionskotletter med ben
80 g gorgonzola
1 ägg
2 msk mjöl
2 msk skorpmjöl
salt och peppar
olja eller margarin till stekning
Dela gorgonzolan i fyra bitar. Skär ett djupt snitt på sidan av kotletten och lägg en bit ost i den. Salta och peppra köttet noggrant. Vänd alla köttbitarna först i mjöl, sen i ägg och avslutningsvis i skorpmjöl. Tryck fast skorpmjölet ordentligt.
Stek sedan kotletterna i en het panna på båda sidorna. När paneringen har fått färg sänk värmen och stek dem färdiga i ytterligare några minuter.
1/2 kg potatis
1/2 kg morötter
1 gul lök
salt och peppa
Skala och skiva potatis och morötter i tunna jämna skivor. Stek dem tillsammas i en panna med margarin tills de är mjuka och har fått färg. Tillsätt löken som har hackats i fina tärningar och smaka av med salt och peppar.
Servera rätten med en citronklyfta och en grön sallad.
Tips:Benfri kotlett behöver bara hälften av stektiden men kotlett med ben smakar dubbelt så bra.