Annons
Nyheter

Godis med azofärg får varningstext

Azofärgämnen i läsk och godis kan orsaka allergiska reaktioner och anses kunna göra barn hyperaktiva. Nu ska förpackningarna förses med varningstext, efter en kompromiss mellan EU-parlamentet och ministerrådet.
Nyheter • Publicerad 18 juni 2008

I Sverige var azofärger förbjudna före inträdet i EU. Men några år in på det svenska EU-medlemskapet togs förbudet bort. EU:s livsmedelsexperter ansåg att en uppmärksammad brittiska studie som pekade på att färgämnena kunde göra barn hyperaktiva var svårtolkad och inte räckte för ett förbud.

EU-parlamentets miljöutskott enades i maj i år om att förbudet skulle införas på nytt, men det stötte på patrull hos medlemsländerna, däribland Sverige, i EU:s ministerråd. I stället har parlamentet nu fått igenom sitt andrahandsalternativ, varningstexter på läsk och godisförpackningar.

Annons

– Det är en jättestor seger, säger EU-parlamentarikern Åsa Westlund (s), ansvarig för frågan i parlamentet.

– För första gången har vi också fått igenom att man ska ta hänsyn till allergiker och intoleranta personer när man godkänner livsmedelstillsatser, det är en oerhört stor förbättring.

Enligt Westlund var motståndet mot azofärgsmärkning hårt från både medlemsländerna och livsmedelsindustrin. Hon tror att kravet kommer att leda till att azofärgämnena försvinner helt.

– Jag tror inte att något företag vill skylta med att deras godis eller läsk kan leda till koncentrationssvårigheter och hyperaktivitet hos barn, säger hon. Azofärger används mycket i läsk och godis i en rad EU-länder, exempelvis för att ge en skarpt gul eller röd färg. I Sverige är de dock inte så vanliga, trots att förbudet här togs bort efter EU-inträdet. Livsmedelsindustrin och de stora matkedjorna har fortsatt nobba de flesta varor med azofärger, särskilt godis och läsk.

Enligt överenskommelsen ska det i fortsättningen krävas ett särskilt godkännande för att få använda nanopartiklar som livsmedelstillsatser.

– Det är viktigt eftersom nanopartiklar i vissa studier visat sig ha andra och farliga egenskaper än det ursprungliga ämnet, säger Åsa Westlund.

Överenskommelsen ska klubbas formellt i EU-parlamentet respektive ministerrådet senare i sommar. Den träder i kraft 18 månader efter det att frågan slutligt avgjorts. (TT)

PO Lindström

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons