Annons
Nyheter

Giftiga bär ingen stor fara för barn

Rädd att barnen ska stoppa i sig giftiga bär eller blommor? Änglatrumpet och stormhatt är visserligen farliga, men risken för förgiftning är minimal, lugnar expertisen.
Nyheter • Publicerad 24 juli 2008
Rädd att barnen ska stoppa i sig giftiga bär eller blommor? Änglatrumpet (t.v.) och stormhatt är visserligen farliga, men risken för förgiftning är minimal, lugnar expertisen. Bilder: Scanpix
Rädd att barnen ska stoppa i sig giftiga bär eller blommor? Änglatrumpet (t.v.) och stormhatt är visserligen farliga, men risken för förgiftning är minimal, lugnar expertisen. Bilder: ScanpixFoto: 

Små barn smakar som bekant på det mesta, även mindre lämpliga växter. Men i de allra flesta fall kan oroliga föräldrar lugnas.

- Det är inget fall som leder till en allvarlig förgiftning. Oftast blir det inga symptom över huvud taget. Barnet får i regel i sig väldigt små mängder, säger Christine Karlson-Stiber, läkare vid Giftinformationscentralen.Fingerborgsblomman, stormhatt, liljekonvalj, gullregn och tibast innehåller gifter som kan ge allvarliga symptom. Men i praktiken utgör de alltså ingen fara, eftersom barn smakar så lite.Den som har änglatrumpet i trädgården ska dock vara vaksam.- Om barnet tar mer än en tugga av växtdelarna eller ett frö ska barnet till sjukhus, för då kan ibland mer dramatiska symptom som hallucinationer och i värsta fall kramper uppkomma, säger Christine Karlson-Stiber.Ute i skogen kan det vara bra att veta att ormbär möjligen orsakar diarré. Har barnet tuggat på en okänd svamp kan man för säkerhets skull ringa Giftinformationscentralen.- Den som blir svårt sjuk eller dör av svamp har ätit svamp som hel måltid, inte provsmakat i naturen, tillägger Christine Karlson-Stiber.

Anna Lena Wallström/TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons