Nyheter

Gå nära och var spontan när du fotograferar dina barn

Barn behöver inte alltid le på bilderna. Och hoppa över det pliktskyldiga fotograferandet på julafton. Bilder som visar vardagen som den verkligen är blir roligare att titta på i framtiden, menar Familjens fotograf Anette Sjöstrand.
Nyheter • Publicerad 29 februari 2008
Närbilder är bra bilder. Bild: Anette Sjöstrand
Närbilder är bra bilder. Bild: Anette SjöstrandFoto: 

Även de som är väldigt oerfarna och ointresserade av att fotografera blir som tokiga när de får barn.

Att föräldrar fotograferarar mer och mer märker Anette Sjöstrand.

- När jag umgås med kompisar som också har barn är alltid en kamera närvarande. Det är ju rätt stor skillnad från när vi var små, säger hon.

Hon kan själv känna sig hysterisk och har cirka 3000 bilder på sonen Harry, som endast är åtta månader gammal. Men så är hon ju fotograf till yrket också.

- Jag överdriver detta ibland. I stället för att uppleva det som händer måste jag dokumentera det. En gång gick det illa. Harry satt på en trehjuling - som så klart var alldeles för stor för honom. Jag ville bara ta en bild till, och en till... Till slut trillade han av den! berättar hon.

Men visst är det roligt att ha många bilder. Anette Sjöstrand satte ihop fotoböcker i julklapp till far- och morföräldrar med 65 jättefina foton.

- Det blev dyrt, men bra!

Gå nära ditt barn

Hennes bästa tips för att få fina bilder är att gå nära den man fotograferar.

- Ta ett steg närmare än vad du tänkt. Då kan man ta ett spännande porträtt. Och man behöver inte bekymra sig om omgivningen eftersom den inte kommer med, säger hon.

När man går nära ska man inte vara rädd för att kapa en panna eller haka. Men i helfigur är det viktigt att allt kommer med. Avhuggna fötter och händer är det värsta Anette Sjöstrand vet.

- Det ser riktigt illa ut.

Spontant är bäst

Hon föredrar spontana bilder. Barn behöver heller inte le på alla bilderna.

- Det är nog vanligt att folk ber människor att titta in i kameran. Men det blir mycket mer levande om de inte gör det. Det handlar ju om att fånga ett uttryck där det händer något. Det förstörs av arrangerade bilder, säger hon.

Det är också fint att skapa djup i bilden genom att placera saker på olika avstånd. En leksak framför barnet på golvet och en lämplig miljö i bakgrunden.

Måste personen man fotat alltid vara i mitten?

- Absolut inte. Om jag till exempel fotograferar Harry när han äter vill jag ju ha med en bit av bordet och maten också. Då kommer han automatiskt vid sidan av. Skulle jag placera honom i mitten kommer det med något bakom honom som är helt ointressant, säger hon.

Blixt är bra att undvika så långt det går. Är det möjligt att använda ljuset från till exempel ett fönster så blir bilderna mycket finare.

- Jag tycker man ska prova att stänga av blixten även om det befintliga ljuset inte är tillräckligt. Risken är att bilderna blir lite suddiga, men det kan ge en fin effekt.

Tråkigt med ljusrör

Om ljuset å andra sidan är tillräckligt starkt men tråkigt, till exempel lysrörsljus som ger en gul ton, går det bra att rädda bilden genom att göra den svartvit i datorn.

- Det blir jättefint. Ofta renare och finare än färgbilder. Men det är viktigt att tänka på att öka kontrasten i bilden när man jobbar med den i photoshop.

Viktigaste är ändå att våga prova nya saker när man fotar sina barn. Lägg dig ner på golvet eller ställ dig på en stol för att få annorlunda perspektiv. Annars kommer alla bilder att se likadana ut. Det behöver inte bli helt perfekt.

- Jag minns när jag jobbade i en fotoaffär för många år sedan. En mamma ville ha ett julkort med sina barn när de bakade pepparkakor. Och hon bakade och bakade! Jag tror hon lämnade in film tre gånger eftersom hon aldrig blev nöjd. Hon ville ha det perfekt. Men det perfekta är ofta lite tråkigt, säger Anette Sjöstrand.

Själv undviker hon gärna att ta en massa bilder vid jul eller på födelsedagar.

- Jularna ser alltid likadana ut. Det är ju vardagen som är rolig att fånga.Sofia Bergström

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.