Nyheter

Från Granhyddan till Hylands hörna

Sången har öppnat många dörrar för Anette Persson Magnusson som en gång i tiden fick smeknamnet Trelleborgs sångfågel.
Nyheter • Publicerad 18 februari 2011
Musiken har alltid tagit en stor del av Anette Persson Magnussons liv. När hon var 16 år flyttade familjen till Beddingestrand för att driva dansbanan Granhyddan. ”Jag höll i alla orkestrar och vi hade en rolig tid. Vi bokade in The Boppers innan de slog igenom så när det var dags för spelning hos oss hade de blivit riktigt stora”, minns Anette. På söndag fyller hon 50 år.
Musiken har alltid tagit en stor del av Anette Persson Magnussons liv. När hon var 16 år flyttade familjen till Beddingestrand för att driva dansbanan Granhyddan. ”Jag höll i alla orkestrar och vi hade en rolig tid. Vi bokade in The Boppers innan de slog igenom så när det var dags för spelning hos oss hade de blivit riktigt stora”, minns Anette. På söndag fyller hon 50 år.Foto: Claes Nyberg

Det började i Falholma utanför Klippan. Anettes föräldrar drev Klöverhallar, en välbesökt dansbana och familjen bodde intill.

– Men den brann ner till grunden. Allt jag hade var kläderna jag hade på mig, ett par byxor och min konfirmationsring, berättar Anette som var 16 år när det hände.

Familjen tog sitt pick och pack och flyttade till Granhyddan där de kunde fortsätta driva dansbana.

– Jag höll i alla orkestrar och vi hade en rolig tid. Vi bokade The Boppers innan de slog igenom så när det var dags för spelning hos oss hade de blivit riktigt stora. Jag fick tillgång till gratis musik och sjöng med flera av banden, minns Anette.

I början av 1980-talet åkte hon till Stockholm för att vara med i Hylands hörna.

– Jag var så nervös, men det var verkligen en upplevelse. Jag blev bara inkastad i allt utan att få några direktiv. Hyland intervjuade mig och jag fick sjunga två låtar. Jag kallades för ”Hylandfynd” och sedan började alla dra i mig.

Anette sjöng i Baltiska hallen i Malmö, ställde upp i talangtävlingar och sjöng med Candys orkester.

– Sedan kom jag i kontakt med Agaton Band och spelade med dem under många år. Jag spelade in en singel med låtarna Våra drömmars jul och Julefrid och de spelades flitigt på radion. Jag fick till och med ett telefonsamtal från en hysterisk butiksägare i Göteborg som krävde fler skivor eftersom de sålt slut, berättar Anette och imiterar butiksägarens dialekt.

Anette konstaterar att det hon har gjort har hon fått mycket respons på. Under en period höll hon tillsammans med Agaton band i Radio Kristianstads fredagskvällar där de spelade live.

– 1984 utsågs jag till Sveriges midsommardrottning och åkte till USA under åtta veckor. Det var samtidigt som Yvonne Ryding var där och blev Miss Universum. Jag önskar så att jag hade kunnat stanna kvar och ge henne blommor, men det hann jag tyvärr inte.

Tillbaka i Sverige fick Anette ett erbjudande om att sätta upp en show på Kronprinsen i Malmö.

– Jag var smickrad att de tänkte på mig. Men samma dag som jag var där för att prata om upplägget gick företaget i konkurs. Det var en chock!

Ungefär samtidigt träffade Anette sin förste man. Tillsammans åkte de till Skara för att träffa Bert Karlsson. Det visade sig då att Kikki Danielsson spelat in en av Anettes jullåtar och en fight uppstod i veckopressen.

– Det har hänt mycket i livet, både roliga och tråkiga saker, konstaterar Anette som även spelat in Flickan från Backafall som singel.

– Jag har spelat revy med Ingvar Andersson i Kristianstad, det var kul och jag hade mycket kontakt med folk. Sedan rann det ut i sanden, vissa saker gör ju det. Man ska ha rätt folk bakom sig, det finns så många lycksökare.

När Anette var 27 år dog hennes man och hon stod ensam med två små söner.

– Två år senare träffade jag Gert och nu har vi bott här i Fröjdenborg i 18 år.

I samband med att Anettes familj flyttade till Granhyddan utbildade hon sig till sjukvårdsbiträde. Hon fick jobb på Trelleborgs lasarett men så kom musiken emellan. Genom åren har hon varvat musiken med olika jobb men för sju år sedan kände hon att det var dags för något mer långvarigt.

– Tanken var att jag skulle läsa in matte B och utbilda mig till sjuksköterska men så insåg jag hur mycket kortare undersköterskeutbildningen var och då valde jag den istället.

Nu jobbar Anette på Mathilldenborgs vårdboende på Limhamn och stortrivs.

– Jag är aldrig orolig för att kasta mig in i något nytt och van att prova på mycket. Inom äldreomsorgen får jag dessutom en möjlighet att sjunga mycket för de äldre.

Just nu befinner hon sig däremot i en bubbla. Den 24 oktober genomgick Anette en höftledsoperation och nu är det rehabilitering som gäller.

– Jag har haft ont mer eller mindre sedan min son Patrik föddes. När jag läste till undersköterska upptäcktes en cysta i höften. Nu när de tog ut den var den större än min knytnäve.

Anette är fortfarande öm men känner att allt går på rätt väg.

– Jag är mycket ute och promenerar, här är så goa vidder. Nu ska jag börja arbetsträna ett par timmar om dagen.

Musikaliskt har Anette satsat på ett nytt band – The New Twisters.

– Vi satsar 60-talsmusik och hade en spelning i 60-talstältet på Malmöfestivalen i fjor, dessutom var vi på en festival i Karlskrona och hamnade på en lokal topplista där. Vi har lite goa spelningar och repar som bara hundan när vi har en spelning.

Louise Löfgren
Nilla Olsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.