Annons
Nyheter

Fråga juristen

Jag vill behålla min sommarstuga
Nyheter • Publicerad 4 juni 2008

Min flickvän och jag ska gifta oss i sommar. Jag äger en sommarstuga som jag hade redan innan vi träffades och som jag är väldigt rädd om. Jag vill inte riskera att inte få behålla den om vi i framtiden skulle gå skilda vägar. Hur gör jag?

Svar: Den egendom makar äger kallas enligt huvudregel för giftorättsgods. Undantaget till giftorättsgods kallas för enskild egendom. Skillnaden på dessa båda egendomsslag är att giftorättsgods skall ingå i en bodelning vid en skilsmässa medan enskild egendom inte skall göra det. För att inte riskera att behöva gå ifrån sommarstugan vid en skilsmässa måste du alltså göra den till din enskilda egendom. Detta kan man ordna genom att du tillsammans med din blivande maka upprättar ett äktenskapsförord. Ett äktenskapsförord är ett avtal mellan makar där man till exempel bestämmer att viss, all, den enes eller båda makarnas tillgångar skall vara enskild och alltså inte ingå vid en framtida bodelning. Ett äktenskapsförord bygger alltid på frivillighet och är en överenskommelse mellan parterna. Det kan inte skrivas ensidigt av enbart den ene maken. Om du och din blivande fru ingår detta avtal innan ni gifter er, kan ni lämna in det till tingsrätten för registrering inom en månad efter vigseln vilket innebär att det gäller redan från vigseldagen. Om ni upprättar det efter det att ni gift er gäller det istället från den dagen det registreras på tingsrätten.

Annons

Egendom kan också bli enskild genom att man fått den som arv eller gåva och att givaren i en skriftlig handling skrivit som villkor att gåvan eller arvet ska vara mottagarens enskilda egendom och alltså inte ingå i en framtida delning vid en eventuell skilsmässa.

Vänd dig till en jurist som kan hjälpa er att formulera handlingen och registrera den vid tingsrätten. Lycka till med bröllopet!

Kan jag ge halva huset till sambon?

Jag och min sambo bor sedan många år i ett hus som jag hade innan vi träffades. Nu tycker vi båda att det hade känts bättre om vi hade ägt vars hälften av det eftersom vi betalar vars lika mycket till alla utgifter, både de löpande och de renoveringar som vi gjort under årens lopp. Kan jag bara föra över hälften av fastigheten på henne? Hur gör man i så fall? Vi har bara gemensamma barn.

Svar: Nej, man kan inte "bara föra över" en fastighet på en annan person. Ägare till en fastighet kan man bli genom någon av de former lagen ger utrymme för och som i detta fallet är försäljning, gåva eller bodelning. Vilken överföringsform som blir aktuell beror på olika faktorer.

Om din sambo inte ska lämna någon motprestation för halva fastigheten kan du ge bort den som en gåva. Det ska då upprättas en gåvohandling i vilken du förklarar att du ger henne hälften av fastigheten och hon ska skriftligen ta emot gåvan och acceptera eventuella villkor.

Under vissa förutsättningar kan en överlåtelse fortfarande göras som en gåva trots att mottagaren ska lämna viss motprestation. Om motprestationen däremot uppgår till ett högre belopp än fastighetens taxeringsvärde blir överlåtelsen istället att anse som en försäljning. Detta kan till exempel vara fallet om mottagaren ska överta betalningsansvaret för ett lån vilket är väldigt vanligt när det handlar om sambor som båda vill äga en fastighet och stå för lånen som belastar fastigheten. Att överlåtelsen måste ske som en försäljning kan ofta bli en dyr affär eftersom det kan dra med sig både lagfartskostnader och reavinstskatt.

Eftersom du skriver att ni varit sambor i många år och enbart har gemensamma barn får jag kanske lov att ge er rådet att fundera på att gifta er istället. Det ekonomiska och juridiska skyddet är mycket starkare i äktenskapsbalken än det skydd som erbjuds sambor i sambolagen. Är ni gifta behöver ni kanske inte ens tänka på att äga fastigheten till vars hälften eftersom ni vid en bodelning vid en eventuell framtida skilsmässa ändå har rätt till vars hälften av fastighetens värde på grund av giftorätten. Skulle ni trots detta fortfarande vilja att ägandet till huset står på er båda kan man göra en bodelning inom äktenskapet och på så sätt föra över hälften av ägandet på hustrun. Ta kontakt med en jurist för att utreda för och nackdelar med de olika alternativen. Lycka till!

Snart nygiftSambon
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons