Annons
Nyheter

Fråga juristen Helen Lennartsson

Vad är en energideklaration?
Nyheter • Publicerad 5 december 2008

Villaägare: Jag såg ett inslag i tv:s "Anslagstavlan" som handlade om energideklaration. Jag hann inte uppfatta vad som sades, men jag tyckte att jag hörde att alla fastigheter ska energideklareras. Kan det vara riktigt och vad är en energideklaration?

Svar:Sedan 2006 har vi en lag om energideklarationer för byggnader som syftar till att främja en effektiv energianvändning. Sverige har satt som mål att minska energianvändningen i lokaler och bostäder med 20 procent från 1995 till 2020. Till årsskiftet 2008/2009 ska hyreshus, bostadsrättshus och vissa lokaler ha en energideklaration. Det som gäller för dig som villaägare är att från och med 2009 ska man kunna visa upp en energideklaration när man ska sälja sitt hus. Om man inte gör detta har köparen rätt att få en sådan gjord på säljarens bekostnad. En energideklaration är giltig i tio år och den görs av en energiexpert som är godkänd av den statliga myndigheten SWEDAC. Boverket har utfärdat föreskrifter för energideklarationer och man kan få mer information på Boverkets hemsida. Energideklarationen kommer naturligtvis att innebära en kostnad för säljaren av fastigheten. För köparen innebär den att man får uppgifter om husets energianvändning och man får också råd om åtgärder för att minska energianvändningen.

Annons

Snuvad: Jag har för två år sedan lånat ut ett ganska stort belopp till en anhörig. Skuldebrev har skrivits med en avbetalningsplan. Dessvärre har vederbörande visat sig ovillig att betala på grund av skulder som drivs in via Kronofogdemyndigheten. Vad har jag för möjligheter att få tillbaka mina pengar?

Svar:Jag råder dig att skriftligt påminna din släkting om de belopp som är förfallna enligt betalningsplanen med ett datum när de senast skall betalas till dig. Om detta inte hjälper kan du vända dig till Kronofogdemyndigheten för att få hjälp och du kan i ditt brev till släktingen upplysa om att du har för avsikt att göra detta. Via Kronofogden kan du ansöka om betalningsföreläggande, det vill säga ett utslag som fastställer skulden, för den fordran som är förfallen till betalning. Du kan samtidigt ansöka om hjälp med att få betalt, det vill säga ansökan om verkställighet. Den som ansöker om betalningsföreläggande och/eller verkställighet får betala grundavgifter till Kronofogden. Mer utförliga upplysningar och blanketter finns på Kronofogdemyndighetens hemsida: kronofogden.se.

Lillasyster: Min gamla mamma dog för några veckor sedan och min syster som har skött hennes ekonomi säger att det inte blir någon bouppteckning. Hon nämnde något om en dödsboanmälan istället. Vad är det? Jag trodde man var tvungen att göra en bouppteckning, bland annat för att kunna avsluta min mammas konto i banken.

Svar:Det är riktigt som du säger att det finns en skyldighet att upprätta bouppteckning efter en avliden person. Även efter att arvsskatten försvann i slutet av 2004 finns denna skyldighet kvar. Men om den avlidne inte ägde så mycket pengar att det blir något överskott sedan begravningskostnader och andra kostnader i samband med dödsfallet betalats, kan man ersätta bouppteckningen med en s k dödsboanmälan. Det får inte ingå någon fastighet eller tomträtt bland tillgångarna. Dödsboanmälan görs av socialnämnden i kommunen. Blanketten fylls i och undertecknas av en tjänsteman och sedan skickas den till Skatteverket, liksom man gör med bouppteckningar. En dödsboanmälan registreras däremot inte, så man får inte tillbaka ett registrerat original. När man sedan ska avsluta dödsboets konto i banken är det samma behörighetsregler som gäller som för ett dödsbo. Dödsboet företräds av samtliga delägare och den som inte kan komma med till banken måste lämna fullmakt för annan att företräda honom vid avslut av bankkonto. I vanliga fall visar man sin behörighet genom att visa upp en registrerad bouppteckning, men när det gjorts en dödsboanmälan ska banken ha en kopia av blanketten med skatteverkets ankomststämpel. Man får alltså begära att få tillbaka en kopia av dödsboanmälan efter att den ankomststämplats hos skatteverket.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons