Annons
Nyheter

Fråga juristen

Nyheter • Publicerad 13 juli 2007

Jag har några frågor som gäller om man nyss blivit mamma. Pappan till barnet vill inte veta av mamman och barnet. Pappan säger att om han måste betala underhållsstöd så kan han lika gärna träffa barnet också. Jag undrar hur mycket rätt han egentligen har? Om mamman struntar i underhållsstödet har han ingen rätt att träffa barnet då? Kan hon senare börja kräva underhåll åter igen om hon vill? Vad gäller? Tacksam för svar!

Vilsen

Annons

Svar: Frågorna om rätten till umgänge och skyldigheten till underhållsstöd har egentligen inget sådant samband. Reglerna om vårdnad, boende och umgänge tar egentligen sikte på att det är barnets rätt och barnets bästa som alltid ska tillgodoses. Det är barnet som har rätt till umgänge med båda föräldrarna, även den förälder barnet inte bor hos. I det här fallet innebär det att den biologiska pappan har rätt till umgänge med barnet, förutsatt att det i övrigt är ett normalt fall. Den förälder barnet bor hos skall dessutom främja detta umgänge. Fungerar umgänget behövs inget avtal. I annat fall kan föräldrarna upprätta skriftligt avtal som då ska godkännas av socialnämnden. Kan man inte komma överens om hur umgänget ska se ut kan antingen förälder eller socialnämnd väcka talan vid rätten som då ska besluta om utformningen av umgänget. Även när det gäller föräldrarnas underhållsskyldighet är det barnets behov men även föräldrarnas ekonomiska förmåga som är vägledande. En förälder är skyldig att fullgöra sin underhållsskyldighet genom att betala underhållsbidrag om barnet bor varaktigt hos den andra föräldern. I detta fall är således pappan skyldig att betala underhållsbidrag om han inte bor varaktigt med barnet. Om inte föräldrarna själva kan komma överens om hur underhållsskyldigheten ska uppfyllas, fastställs underhållsbidraget genom skriftligt avtal mellan föräldrarna eller i en dom i rätten. Vid ändrade förhållanden kan omprövning göras.

Leif Svensson Min mor vill skänka mig en halv miljon kronor av skattetekniska skäl. Hon misstror min man och vill försäkra sig om att han inte köper en lyxbil för pengarna. Hon kräver därför att vi skriver ett papper som gör att pengarna bara blir

mina egna. Jag skäms över min mor, men är ganska intresserad av den där halvmiljonen. Vad gör jag?

"I valet och kvalet"

Svar: Om din mor skänker dig pengarna blir de dina egna. Så länge man är gift äger var och en sin egendom och svarar för

sina skulder. Det är först när äktenskapet upplöses som giftorätten ger din man rätt till anspråk på hälften av er sammanlagda egendom. För att skydda pengarna från detta anspråk kan ni makar skriva pappret som din mor säkert menar vilket är ett äktenskapsförord. Detta ska undertecknas av er båda, registreras och annonseras i tidning. En betydligt enklare väg i ditt fall är att din mor skriver ett gåvobrev med villkor att gåvan ska vara din enskilda egendom. Då behöver inte din man skriva på och ingen registrering och annonsering behövs. Ett bra råd är också att hålla gåvan åtskild så de inte placeras på ett gemensamt konto eller ihop med medel som är giftorättsgods.

Leif Svensson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons