Annons
Nyheter

Fråga ekonomen

Ska jag deklarera tomt som jag ärvt?
Nyheter • Publicerad 22 maj 2008

Har ärvt en tomt som jag sålde förra året. Det är väl inget som skall deklareras?

Svar: Det borde tagits med på en bilaga som heter K5 i deklarationen. Som intäkt tar du upp försäljningspriset för tomten minus eventuellt mäklararvode. Avdrag är förvärvspris, har tomten gått i arv övertar du förvärvspris. Har tomten varit i er ägo 1952 får taxeringsvärdet räknas upp med 150 procent och användas som förvärvspris. Vinsten du får fram skall skrivas in i ruta 65. Skicka in bilaga K5 så snart den är klar och begär att den skall biläggas den deklaration du redan lämnat in.

Annons

Jag vill ge pengar i studentpresent

Har ett barnbarn som snart tar studenten. Funderar på att sätta in pengar på konto. Vad föreslår du?

Svar: Det finns placeringar där du löper obefintlig risk att kapitalet sjunker i värde. Du kan välja mellan konto och räntefond. Intresset för konto har ökat i takt med stigande marknadsräntor. Det finns sparkonto med bunden ränta så kallat fasträntekonto och konto med rörlig ränta. Fasträntekonto ger dig lite högre ränta men i gengäld har du en viss bindningstid på dina pengar. Räntefond är ett annat alternativ med låg risk. Det finns olika typer av räntefond, vissa ger utdelning medan andra återinvesterar utdelningen. I en räntefond placeras pengarna i räntebärande värdepapper med olika löptid på penning- och obligationsmarknaden. De flesta placeras i Sverige några utomlands. Väljer du en kort räntefond placeras pengarna i räntebärande värdepapper med kort löptid. För denna typ är tillväxten jämn och kursen svänger inte så mycket. Väljer du lång räntefond placeras pengarna i stället i räntebärande värdepapper på längre sikt. Normalt kan du på lite längre sikt räkna med en högre avkastning på räntefonder än på bankkonto. Lycka till med ditt val.

Klarar jag av attgå ner till deltid?

Är 59 år gammal. Har arbetat inom kommun i hela mitt liv. Pensionsparat har jag också gjort de senaste 10 åren 700 kr i månaden. Har börjat fundera på att arbeta deltid men känner att man förlorar på detta. Kanske tar jag ut pension.

Svar: Din framtida pension består av allmän pension, tjänstepension eller avtalspension samt det du själv pensionssparat. Det nya pensionssystemet började gälla 1999. Du omfattas både av det nya och det gamla systemet. Du kan börja med att se i det orange kuvertet som du har fått årligen, i alla fall de senaste åren. I kuvertet hittar du en prognos över den allmänna pensionen. Du kan också vända dig direkt till Försäkringskassan eller gå in på www.minpension.se . Din tjänstepension eller avtalspension kan tidigast tas ut vid 61 års ålder. Ditt pensionssparande kan du oftast börja ta ut från 55 års ålder. Boka gärna en tid med din bank för en genomgång.

När får jag mina obligationspengar?

Har nyligen fått premieobligationer av min mamma. När får jag pengarna i min hand?

Svar: Det är staten som ger ut obligationer och avkastningen betalas i form av lotterivinster. Staten köper tillbaka premieobligationerna till nominellt belopp efter löptidens slut. Utbetalningsdag beror på vilka premieobligationer du har. Det har precis kommit ett nytt lån och det löper ut om 3 år och 5 månader. Nominellt belopp kan variera. I det senaste lånet var det 5000 kr. Du måste äga ett visst antal i nummerföljd för att få avkastning. Du kan under löptiden sälja dina premieobligationer. Precis före en dragning är de som mest värda. Direkt efter en dragning har de ett lägre värde.

Vad är egentligen ett räntetak?

Annons

Har hört talas om lån med räntetak. Vad är det?

Svar: Det är ett bostadslån som kombinerar fördelarna med både en fast och rörlig ränta. Går räntan ner så sjunker räntan du betalar. Går räntan upp vet du att räntetaket finns där som en slags försäkring. Oavsett hur mycket räntan stiger, blir räntan du betalar aldrig högre är en på förhand fastställd räntenivå. I dagsläget finns tre olika perioder att välja på.

UndrandeMormor UllaFlitiga LottaTorstenBirgitta
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons