Annons
Nyheter

Födande ska inte dricka för mycket

Glöm inte att dricka, brukar barnmorskor påminna hårt kämpande kvinnor under förlossningsarbetet. Men för mycket vätska är inte bra. Tvärtom.
Nyheter • Publicerad 29 januari 2009
Glöm inte att dricka, brukar barnmorskor påminna hårt kämpande kvinnor under förlossningsarbetet. Men för mycket vätska är inte bra. Tvärtom. Bilder: Scanpix
Glöm inte att dricka, brukar barnmorskor påminna hårt kämpande kvinnor under förlossningsarbetet. Men för mycket vätska är inte bra. Tvärtom. Bilder: ScanpixFoto: 

Försvagade värkar, rubbad saltbalans och en ökad risk att barnet måste förlösas med sugklocka eller kejsarsnitt. Detta kan bli följderna om den födande kvinnan dricker för mycket vatten eller annan vätska under förlossningen, skriver professor Mikael Norman i Läkartidningen och hänvisar till en svensk studie bland 287 föderskor som publiceras i facktidskriften British Journal of Obstetrics and Gynaecology.Resultaten visade att mer än var fjärde kvinna bland de 61 som hade druckit mer än 2,5 liter under förlossningen hade för mycket vätska och för låg halt natriumjoner i blodet när barnet var fött (hyponatremi). Detta räknas som ett allvarligt medicinskt tillstånd som kan ge bland annat kramper. Bland kvinnorna som hade druckit mindre än en liter drabbades bara en procent.Risken att födande dricker för mycket är förmodligen större än att de dricker för lite, enligt Norman.Men hur mycket är lagom? Den frågan besvaras inte i studien, men Norman själv rekommenderar födande kvinnor att dricka om de känner sig törstiga, och då högst i genomsnitt cirka två liter per dygn eller en deciliter per timme.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons