Annons
Nyheter

Fler slag på trumman men färre toner i politiken

En sporttokig KD-politiker och urtrelleborgare som brinner för musiken och önskar sig ett elektroniskt trumset i födelsedagspresent. I morgon fyller Mats-Åke Svensson 50 år.
Nyheter • Publicerad 24 december 2009
På väg mot nya mål. "Jag har lagt trettio år på politiken så jag kommer att trappa ner efter valet nästa år. Troligtvis sitter jag inte kvar som ordförande i fritidsnämnden".
På väg mot nya mål. "Jag har lagt trettio år på politiken så jag kommer att trappa ner efter valet nästa år. Troligtvis sitter jag inte kvar som ordförande i fritidsnämnden".Foto: 
Idrotten har alltid stått i fokus för fritidsnämndens ordförande Mats-Åke Svensson (KD). "Föreningslivet och kulturen är mina hjärtefrågor. Så jag kunde lika gärna ha hamnat i kulturnämnden" .
Idrotten har alltid stått i fokus för fritidsnämndens ordförande Mats-Åke Svensson (KD). "Föreningslivet och kulturen är mina hjärtefrågor. Så jag kunde lika gärna ha hamnat i kulturnämnden" .Foto: 
Foto: 

– Jag har egentligen aldrig funderat på ålder innan när jag har fyllt år. Men femtio känns speciellt, säger han.

På Mats-Åke Svenssons kontor på transportföretaget TCT är sportintresset tydligt. Pokaler och vimplar står på rad i hyllorna. På det låga soffbordet ligger TFF:s årsbok uppslagen.

Annons

– Jag gillar alla sorters sport och det har jag alltid gjort. Men fotbollen är det jag brinner mest för. Jag var aktiv i Gislövs IF när barnen var små och jag missar aldrig en match med TFF, säger Mats Åke Svensson.

Han har levt hela sitt liv i Trelleborg med undantag för studier i Malmö och Lund. Första kontakten med universitetet blev studier i samhällsvetenskap. En kontakt som dock inte blev särskilt långvarig.

– Det var inte helt vad jag hade tänkt mig. Men i botten har jag en gymnasieutbildning i ekonomi.

Det var något som han skulle komma att nytta av. Sedan 1995 driver han företaget TCT tillsammans med fyra andra delägare.

– Mest var det slumpen som gjorde att det blev så. Jag jobbade på passpolisen och då var det en kompis som undrade om jag var intresserad av att börja jobba i transportbranschen. Jag fick en helg på mig att fundera och sen tackade jag ja.

Sida vid sida med sitt vd-uppdrag har han också varit aktiv i den kommunala politiken för kristdemokraterna. Sedan 2006 är han ordförande i fritidsnämnden.

-– Hela min släkt är kristdemokrater så man kan säga att jag fick det med modersmjölken. Men jag tillhör dem som ifrågasätter politiken. Jag tycker många gånger det är spel för galleriet när olika partier har olika åsikter. Vi borde försöka samarbeta mer.

2010 är det val. Men det är osäkert om Mats-Åke Svensson fortsätter sin politiska bana efter valet. Oavsett resultat.

-– I alla fall kommer jag att trappa ner och jag har svårt att tänka mig att jag sitter kvar som ordförande i fritidsnämnden. Kanske driver jag frågor i fullmäktige istället. Det tar väldigt mycket tid att var politiskt aktiv. Och jag sådan som person att jag alltid gör saker till hundratio procent.

Efter valet 2010 räknar han istället med att kunna ägna mer tid åt det som är hans stora fritidsintresse vid sidan av fotbollen, nämligen musiken.

Annons

-– Jag har runt 30 000 låtar i mp3-format som rymmer allt från gospel till rock. Det är väldigt smidigt att kunna köpa musik på det sättet tycker jag. För ett tag sen var jag på konsert med The Shadows i Malmö och de var riktig bra. Kan de spela så bra och vara 60 ger det ju hopp åt en själv också.

Musikintresset följer också med till födelsedagen. Överst på önskelistan står nämligen ett elektroniskt trumset.

-– Jag tror faktiskt inte jag får något, det vore inte helt populärt hos min fru. Men jag har sagt att man kan använda hörlurar för att inte terrorisera omgivningen.

Födelsedagsfirandet äger rum i två omgångar. I går var det öppet hus i Söderslättshallen och i morgon firar han med familjen.

Att planera inför ett öppet hur är inte helt lätt, konstaterade Mats-Åke när TA träffade honom inför födelsedagen.

– Jag vet inte hur många som kommer, det kan bli allt mellan tio och hundra. I värsta fall får jag äta skinka eller rostbiff i två månader.

Nilla Andersson
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons