Fixa barnkalaset lätt som en plätt

Barn och familj Artikeln publicerades
Barnkalas kan vara ett stressmoment för många föräldrar. Men det enkla är ofta det som barnen uppskattar mest.
Foto:
Barnkalas kan vara ett stressmoment för många föräldrar. Men det enkla är ofta det som barnen uppskattar mest.

Barnkalas ska vara roligt och inte kännas som ett stressmoment. Med lagom mycket pyssel, glass och ballonger kommer man långt. Här ger pysselexperten sina bästa tips.

Lugn, andas, ta det som det kommer! Det är lätt att jaga upp sig när man ska ha 15 barn på kalas. Men av med vuxenglasögonen - barnen uppskattar ofta det enkla.

– Jag tycker inte att man ska stressa, utan hålla barnkalas på en låg och lätt nivå, säger Karin Andersson, professionell pysslare och aktuell med boken ”Kreativa Karins kalas för barn” (Bonnier Carlsen, 2016).

– Och låt födelsedagsbarnet komma med idéer. Vill hen ha en blandning av tre teman så kör på det, det är inte så noga.

Vill man göra kalaset lite personligt, och dessutom hålla kostnaderna nere, kan man lätt pyssla till några saker som piffar upp festen. Karin Andersson förespråkar enkla grejer som alla kan göra. Som att rulla popcornstrutar av presentpapper och sätta ögon på munkar, som gör att det ser ut som om de sjunger.

– Engagera gärna gästerna i något pyssel. Alla kan få göra en egen hatt, till exempel. Gärna i början av kalaset, för tiden brukar gå ganska fort.

Många föräldrar har varit med om att baka en avancerad tårta som sedan ratas av barnen. Glass brukar vara mer populärt, och här har Karin Andersson ett busenkelt tips.

– Vänd upp och ned på en Big Pack-glassförpackning och pynta den med godis och ljus.

Utrymmet hemma kan upplevas som ett problem. Barnet vill kanske bjuda hela klassen, men det finns helt enkelt inte plats i lägenheten. En lösning kan vara utomhuskalas på gården eller på en lekplats. Så länge barnen har kläder på sig har de oftast inga problem med att vara ute. Man kan grilla korv och åka pulka om det är vinter. 

– Kalas ska inte behöva kosta så mycket heller, säger Karin Andersson.

Hon tycker att man ska tänka på att barn inte alls värderar saker på det sätt som vuxna gör, och det är för barnens skull man har kalaset.

– Man kommer jättelångt med ballonger och dansstopp.

Att avsluta kalaset med att dela ut godispåsar är en klassiker, och fiskdamm brukar uppskattas. Vill man hitta på något annat kan man ordna skattjakt eller pyssla ihop en egen pinata. Eller varför inte en kombination av de båda där godisgömman är skatten man letar efter? Barn brukar tycka att det är kul att turas om att slå på pinatan för att försöka få den att gå sönder, säger Karin Andersson.

– Fyll med konfetti och godis så blir det en garanterad succé när den väl gör det.

(TT)

Fakta

Färgade marshmallows

"Att färga socker är superenkelt. Häll bara några droppar hushållsfärg i vanligt socker och blanda runt. Fukta marshmallowsen med lite vatten och doppa dem i sockret - då fastnar sockret av sig självt."

Källa: Kreativa Karins kalas för barn av Karin Andersson (Bonnier Carlsen, 2016).

Visa mer...

Fakta

Kalastips

+ Sms-inbjudningar är praktiskt, men mer riktat till de vuxna. Barnen kan tycka att det är kul att få ett inbjudningskort. Det behöver inte vara avancerat. 

+ Mat brukar inte vara prio ett för barnen, som mest vill rusa iväg och leka. Korv är enkelt, omtyckt och snabbt. Och vegetarisk korv finns för den som vill ha det. Man kan också börja med lite nyttigheter som gurkstavar och morotsstavar och så får barnen gå loss på socker sedan.

+ Låt födelsedagsbarnet spåna fritt kring tema. Det behöver inte vara en röd tråd i det.

+ Ballonger är alltid roligt, och billigt. Blås upp många.

+ Gör en vuxenhörna med lite fika till föräldrarna. Kalas kan bli en trevlig social aktivitet även för vuxna.

+ Mallar och instruktionsvideor till Kreativa Karins pyssel på: www.bonniercarlsen.se/kalas/

Visa mer...

Fakta

Pinata

Bra att ha: Kartongbitar, silkespapper, tejp, sax, snöre, färgat papper.

1. Börja med att klippa ut två likadana figurer, till exempel ett moln. Klipp en lång smal remsa av kartong och böj den längs med figuren så att den formar sig lättare. Det blir kanten på molnet.

2. Tejpa fast den långa remsan längs med kanten på en av molndelarna. Gör ett hål längst upp på molnet med en nål eller en vass penna och stick igenom ett snöre för upphängning.

3. Fyll molnet med godis och konfetti, eller något annat skoj, innan du lägger på den andra molndelen som ett lock. Tejpa fast den på samma sätt som i steg 2.

4. Klipp långa remsor av silkespapper och klipp sedan fransar på remsorna på samma sätt som när man gör smällkarameller. Lägg flera papper lager på lager så går det fort. Börja med att limma fast en remsa längst ned på molnet och fortsätt uppåt så att molnet får som en päls. Avsluta med att limma dit ögon och mun av papper.

Visa mer...