Annons
Nyheter

Fint om vänskap

Nyheter • Publicerad 13 juli 2007
Foto: 

Leo blir retad i skolan. Helst hänger han på biblioteket.

På chatten har han en hemlig vän som han kan prata med om allt. Om hur det är i skolan…

Annons

Men så kommer det en ny tjej till skolan, Rita. En modig tjej som levt i Sydamerika med sin mamma. Rita vill bli kompis med Leo och i hennes sällskap växer han.

Hoppa Leo är en fin bok om vänskap utan att bli en smetig kärlekshistoria.

Att läsa boken tillsammans med och samtala utifrån den med sina barn öppnar upp för fina möjligheter att ventilera sådant som annars kan kännas svårt och abstrakt.

Ritas fantasi, där hon ger sig och sin nye vän indiannamn, är ett härligt inslag men kan av somliga barn uppfattas som lite väl krångligt.

Nilla Andersson

Fina djurteckningar går hem

Första boken om Nordens vilda djur

Berndt Sundsten och Jan Jäger

ICA Bokförlag

32 olika djurarter indelade i tio grupper finns representerade i denna faktaspäckade djurbok för barn och här finns mycket som är bra.

Annons

Jan Jägers teckningar visar till exempel hur stora djuren är – både i förhållande till varandra och till oss människor. Dessutom finns små tassavtryck finurligt inlagda i texterna om varje djur.

Den inledande texten om djur i allmänhet är också bra och de detaljerade teckningarna går hem hos barnen.

Personligen saknar jag sälarna och undrar varför de inte getts utrymme bland bäver och den nästintill utdöda myskoxen.

Ett litet minus får boken för de svåra ord som förkommer, många förklaras föredömligt men inte alla och det gör det svårt för unga läsare.

Hoppa Leo

Margareta Selander

Alfabeta

Nilla Andersson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons