Favoritefterrätt hos både stora och små
Friterade, glassfyllda pannkakor med fruktsallad
(4 personer)
Pannkakor
2 ägg
1 1/2 dl mjöl
2 1/2 dl mjölk
1/2 msk socker
lite salt
Fyllningen
500 g vaniljglass
några skedar nougat eller chokladkräm
Blanda mjöl och mjölk till en slät smet. Vispa i socker, ägg och salt och grädda tunna pannkakor.
Låt dem kallna och stryk sedan nougat eller chokladkräm på.
Skär glassen i mindre kuber och lägg dem på pannkakorna. Vik ihop dem till små paket med skarven nere och frys in dem.
Frityrsmet
1 1/2 dl mjöl
1 dl isvatten
3 msk matolja
3 msk mjölk
2 äggvitor
1 liter frityrolja
Rör ihop alla ingredienser förutom äggvitan till en frityrsmet. Låt den svälla i 20 minuter i kylen. Hetta upp olja till 180 grader i en stor hög gryta eller fritös.
Vispa äggvitan precis innan friteringen och vänd ner den smeten.
Ta ut pannkakspaketen i omgångar. Lägg i dem i smeten och fritera i ungefär en halv eller en minut på alla sidor. Servera pannkakorna rykande heta ur fritösen. Gör en fruktsallad till med favoritfrukterna. Du kan också bjuda på färska jordgubbar eller rabarberkompott till.
Du kan även fylla pannkakorna med en bananbit och servera glassen som tillbehör.
Fruktsalladen kan bytas ut mot färska jordgubbar, rabarberkompott, med mera.
Om ni gillar frityroljan kan ni spara den till en annan gång i kylen.
Ni kan göra många paket och ha dem i frysen och sedan plocka fram när ni får objudna gäster.