Annons
Nyheter

Fart, fläng och fina historier

Hela dagarna kretsar kring barn. Hon har fyra själv och är dessutom lärare på en skola. Det är inte utan att det händer en del hos Martina Soomro. Från och med i dag är hon ny krönikör i Familjen.
Nyheter • Publicerad 1 juni 2007
Familjen med fart och fyra barn. Pappa Stefan, Melvin, Vincent, Elliot, mamma Martina och Alexander.
Familjen med fart och fyra barn. Pappa Stefan, Melvin, Vincent, Elliot, mamma Martina och Alexander.Foto: 

Det krävs många kanelbullar och ballerinakex när familjen Soomro fikar. Fikabordet på altanen utanför huset mitt i Köpingebro vid Ystad är välfyllt för att alla i familjen ska bli nöjda. När det blir varsågoda låter de fyra småkillarna sig väl smaka.

– De gillar att fika och det är ju inte varje dag det kan bli sådan här fest, säger Martina Soomro.

Annons

För det är inte bara mat det krävs mycket av när man har fyra barn. Det innebär egentligen mycket av allt. Som många rum i huset, leksaker för olika åldrar, en hel drös med kläder, sex sittplatser i bilen och 20 liter mjölk i veckan. Men det som kanske framförallt behövs är tid och energi.

Energi verkar det inte vara brist på. Martina Soomro beskriver sig själv som pigg och glad, uthållig och envis. Sedan sneglar hon på maken Stefan Soomro för att kolla om beskrivningen stämmer. Han nickar.

– Det behövs mycket tålamod med fyra barn. Och hon är mycket tålig, bekräftar han.

Men tiden, den kämpar Martina Soomro med. Som svensk- och engelsklärare på Kunskapsskolan i Ystad jobbar hon mellan 8 och 16.30. När hon kommer hem är det mat och läggdags. Tiden med barnen försvinner oroväckande fort. Hon har löst det med en ledig dag i veckan.

– En ledig fredag är guld värd. Då kan man ta igen det man har missat. Barnen räknar ner redan på måndagen hur många dagar det är till de är lediga.

Hon och Stefan vill försöka ge barnen så mycket av sin tid som möjligt för att de ska få en bra uppväxt. De tror att desto mer tid man har tillsammans desto bättre lyckas man med familjen.

Hennes egna tidigaste minne från barndomen är när hon sitter i en badbalja på landet i Tjörnarp utanför Höör hos sin mormor och morfar. Kravlöst och tryggt.

– Det är en bild som kommer fram först i minnet. Vi var ofta hos mormor och morfar och det var alltid härligt. Man fick göra som man ville lite grann.

Flyttade från stan

Annars är både hon och maken uppväxta i Malmö. När barnen började komma kände de att staden började bli för stor. De sökte sig ut mot mindre orter, hamnade först i en lägenhet i Ystad och flyttade sedan till gamla bankhuset iKöpingebro. På de två våningsplanen har familjen hyfsat med plats. De två mellankillarna delar rum medan de andra har var sitt.

Annons

– Fast ibland undrar man varför man inreder barnrum. Småkillarna är oftast där vi är. Ibland spelar de fotboll eller leker här ute, ibland brottas de i en hög där inne, men oftast är de nära oss, säger Martina.

Sjuårige Elliot börjar engagerat beskriva inredningen i sitt rum med en högsäng där man måste klättra upp. Sedan fortsätter han med att fantisera om hur han vill utvecka det.

– Jag skulle vilja ha ett rep mellan mitt rum på första våningen och Alexanders rum på ovanvåningen. Då kunde man åka däremellan. Och så skulle jag vilja ha en rutschkana som man kan åka runt med i huset.

Martina kontrar hans önskningar med en egen tanke.

– Vet du vad jag önskar mig? En dammsugare som går av sig själv. Gärna upp för trappan också.

Det blir mycket smuts när man är många och tiden till att städa är komprimerad. Martina och Stefan säger att de har vant sig vid att "det är som det är". Städning är inte det viktigaste just nu.

– Familjen är det viktigaste av allt. Den kommer först. Andra saker sker som det sker.

Killarna flyttar från altanen till högen med uteleksaker i trädgården. Melvin börjar köra polisbil, Elliot och Alexander leker med vatten i en skottkärra. Vincent försöker stå på en skateboardbräda. Han lyckas.

Intensiva år

Det har varit intensiva barnår. Så mycket egen tid för dem själva har det inte blivit. Martina försöker komma iväg och träna styrketräning och dansa balett varje vecka. Men paret har inte gjort något på tu man hand någon kväll sedan barnen föddes. Deras egna liv har stått tillbaka.

Annons

– Vi har gett barnen alla vår tid, kan man säga. Men vi har inte saknat det. Vi gillar att göra saker tillsammans, säger Stefan.

– Det är otroligt slitsamt men det är också det roligaste som finns att vara med sina barn, säger Martina.

Egentligen var det ingen plan att få många barn. Det gick så bra med den förstfödde att det var naturligt att det skulle bli fler. Men att det skulle bli just fyra var ingen uttalad strategi.

Att de skulle ha barnen tätt var däremot ett önskemål. Då finns det chans att låta föräldraledigheterna gå in i varandra och inte behöva lämna dem på dagis så tidigt. Vincent behövde till exempel inte börja förrän han var två och ett halvt år.

På frågan om hur de uppfostrar sina barn svarar Martina:

– Mycket kärlek.

Stefan talar om att familjen har tydliga regler och inom dem får barnen mycket fritt utrymme. De får lösa konflikter själva och det är bara om de skulle bli lite våldsamma som föräldrarna går in.

– Vi tar oss också mycket tid att prata med barnen, få dem att förstå vad som är rätt och fel.

High Chaparral

Barnen visar det som de kallar sin skog, en handfull träd i trädgården, helt perfekta för trädklättring. Mellan dem drömmer Martina om att göra en kryddträdgård. Men det får bli när det finns mer tid. Någon annan gång.

Annons

När de är lediga försöker familjen att göra någon utflykt. De sticker ofta till havet eller skogen. I sommar blir det semester troligen någonstans vid High Chaparral i Småland. Ett favoritställe är också – fast Martina och Stefan själva tycker att det låter lite tragiskt – Ikea. Men de gillar att flanera bland möblerna och insupa inspiration och barnen älskar miljön, leklandet och köttbullarna.

– För oss är det faktiskt en utflykt. Vi kan gå där hur många timmar som helst. Det är ren avslappning. En gång fick vi till och med vara med i en internfilm för Ikea. De kom fram till oss och tyckte att vi såg ut som den riktiga Ikeafamiljen. Kanske för att vi hade varit där i sju timmar...

Men mitt i vardagen finns det också drömmar om att ta sig längre bort. Martina Soomro funderar på att flytta utomlands, ge barnen ett annat språk och själv få en upplevelse för livet.

– Jag funderar på det varje dag. Att kanske flytta till något varmt land. Kanske Australien. Hyra ut huset och så flytta. Fast bara för en tid. Vi vill bo i Sverige sedan igen. Men det är alltid skönt att komma bort lite så att man vet vad man har.

Jessica Ziegerer

0411-55 78 68

jessica. ziegerer©ystadsallehanda.se

Mia Bobzow (foto)

Martina om sitt skrivande

Martina Soomro brukar skriva ner när det händer roliga incidenter i familjen. Och det är ganska ofta. Det är bland annat de historierna som läsarna nu ska få ta del av i krönikorna.

Annons

– Jag vill bjuda på mig själv och det totala kaos som ibland kan infinna sig. Som i dag till exempel när Vincent skulle dyka ner i toaletten, säger hon.

Familjen Soomro

n Martina Soomro, 36 år, lärare på Kunskapsskolan

n Stefan Soomro, 36 år, lärare på resursskolan i Stora Herrestad

n Melvin, 2 1/2 år

n Vincent, 4 år

n Alexander, 6 år

n Eliot, 7 år

n Bor: Köpingebro utanför Ystad

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons