Annons
Nyheter

Familjen ger sig ut på cykeljakt

Nyheter • Publicerad 15 maj 2008
Ziggy kämpar för att cykla på Bo Ohlssons cykel med stödhjul från Bergendahls. Trögt är bara förnamnet.
Ziggy kämpar för att cykla på Bo Ohlssons cykel med stödhjul från Bergendahls. Trögt är bara förnamnet.Foto: 
Leif Olofsson från Cykel och mopedservice i Sjöbo är ett sant proffs på att lära barn att sitta säkert i sadeln. En 20-tum stor cykel är lagom för Ziggy, 5 år, och kostar runt 1 900 kronor.
Leif Olofsson från Cykel och mopedservice i Sjöbo är ett sant proffs på att lära barn att sitta säkert i sadeln. En 20-tum stor cykel är lagom för Ziggy, 5 år, och kostar runt 1 900 kronor.Foto: 
Lyckan är en 16-tums Crescent med dämpad framgaffel och aluminiumram. Cykeln finns hos Rohlins cykel och motor i Tomelilla och går loss på 1 645 kronor. Utan stödhjul krävs dock hjälp från den ömma modern.
Lyckan är en 16-tums Crescent med dämpad framgaffel och aluminiumram. Cykeln finns hos Rohlins cykel och motor i Tomelilla och går loss på 1 645 kronor. Utan stödhjul krävs dock hjälp från den ömma modern.Foto: 
En riktigt snygg cykelhjälm med eldsflammor och en dödskalle – vad mer kan man begära?
En riktigt snygg cykelhjälm med eldsflammor och en dödskalle – vad mer kan man begära?Foto: 
En gammal vind, eller i det här fallet ett sädesmagasin, kan bjuda på många överraskningar.
En gammal vind, eller i det här fallet ett sädesmagasin, kan bjuda på många överraskningar.Foto: 
Vad finns på vinden?
Vad finns på vinden?Foto: 

Att välja cyklar är ingen picknick i parken precis.Det är mycket att ta hänsyn till och många faktorer som spelar roll. Till exempel, när är det dags att byta ut trehjulingen till en tvåhjulad cykel? Ska man ha stödhjul eller inte? Eller kanske viktigast, ska man ha med sig barnet när man sonderar terrängen? Familjen gick ut för att kolla hur cykelutbudet ser ut våren 2008. Med oss tog vi den kanske tuffaste cykelkritikern av alla, en femåring.

Att köpa cykel kräver som sagt lite strategisk planering. Och vad fungerar bäst för att överleva cykelbutiksträsket med en femåring?

Annons

Svaret är och förblir mutor. Okej, det tar det kanske ingen Einstein för att klura ut det men frågan är hur mycket det hjälpte?

Hur som helst, började vi hela cykeltestet med att bege oss till Bo Ohlsson i Tomelilla som vi trodde hade det mesta av allt. Det visade sig bara finnas en enda cykel för barn och denna var för de allra minsta.

– Den är inte cool, säger Ziggy Dahlgren, fem och ett halvt år.

Det går trögt

Efter lite övertalning från fotografen beslutar sig Ziggy för att provcykla ett varv på tvåhjulingen som är utrustad med stödhjul.

Om det är det plastiga golvet eller att knäna hamnar i hakhöjd är oklart men faktum är att det går minst sagt trögt. Så trögt att det krävs elitmuskler a la Susanna Kallur för att rubba cykeln framåt.

Efter mycket kämpande får Ziggy nog och springer och tittar på leksakspistolerna. En laserkanon senare får vi veta tröghetens förklaring.

– Vi har ställt in den på svåraste läget för att förhindra att det cyklas för mycket i affären, säger butiksmanagern.

Jahapp. Hoppas nu bara att femåringen inte har fått kalla fötter. Bo Ohlssons cykel är i alla fall en storsäljare och för priset av 799 kronor är det bara att ta hem och montera i hop den. Nåväl, nästa försök är Rohlins cykel och motor i Tomelilla.

Den tidigare oron visar sig vara helt obefogad för Ziggys ögon tindrar i kapp med kromet på alla cyklar i butiken.

Annons

– Wow, en sån vill jag ha, säger Ziggy och pekar på en orange 16-tums Crescent Bikerz.

Fotografen får en nostalgitripp för det visar sig att hennes första cykel var just en sådan.

– Den är lite liten, säger ägaren Peter Rohlin krasst.

Det hindrar knappast Ziggy från att kasta sig i sadeln, inte heller att stödhjul saknas. Peter Rohlin berättar att det senaste på cykelmarknaden är små detaljer som spindlar och blommor på cykelsadlarna.

– Tidigare var det flammor som det skulle vara på cyklarna men de är på väg ut.

Peter Rohlin berättar att även om det går trender så är utbudet ändå ganska klassiskt.

– I bland har man tagit bort de rosa cyklarna men då protesterar folk, säger han.

Rosa hjälm

Tittar man bland cykelhjälmarna så finns det desto mer att välja på. Ziggy fastnar direkt för en gul-orange historia med en dödskalle på.

– Det har blivit vanligt med så kallade skatehjälmar som går ned bakom nacken, upplyser Peter Rohlin.

Annons

Självklart finns även här en rosa hjälm med söta fjärilar på och numera finns det hårt skal där det tidigare fanns frigolit så att hjälmarna är säkrare.

Peter Rholin vill helst inte svara på frågan om stödhjulens vara eller inte vara utan säger diplomatiskt att han själv hade det till sina barn.

– De beror helt hur mogna de är eller när de vill släppa stödhjulen.

En helt ny produkt är cyklarna utan pedaler.

– Man sparkar sig fram nästan som sparkcykel fast ändå inte.

Generationer

Nästa stopp är Cykel- och mopedservice i Sjöbo. Det är en butik av den äldre skolan och efter närmare efterforskning så visar det sig att den funnits i ägo hos Leif Olofsson och Göran Frostberg sedan 1977.

– De som vi sålde cyklarna till när vi startade är här och köper till sina barn och några har till och med fått barnbarn, berättar Leif Olofsson.

Affären säljer Monark, DBS, King och Crescent och för barnen finns bland annat Crescents Bambo och Bikerz. Leif Olofsson tycker inte heller att utbudet förändras särskilt mycket från år till år.

– Ska man vara trendig är det spindlar och dekaler som gäller och fjärilar till flickorna, säger han.

Annons

Ett vanligt fel som folk gör när de köper cykel utan att barnen är med är att de tror att barnet är större än vad de egentligen är.

– Vi har faktiskt efterlyst att man mäter cykelstorlekar i centilong för upp till sju års ålder brukar det stämma. Sedan är det svårt för barnens längd varierar mer.

– En 20-tum brukar vara lagom för en 6-7 åring.

Han säger också att det inte är så vanligt att man köper tillbehör till mindre barn.

– Möjligtvis en varningsflagga då, skrattar han medan han vant håller sadeln till Ziggy som cyklar som ett jehu genom ovanvåningen.

Det står klart att det inte är länge kvar till 20-tummaren även för Ziggy som nästan verkar lärt sig cykla på kuppen. Om det är Leif Olofssons skicklighet eller dagens arbete må vara osagt men klart är att killar som Leif i Sjöbo och Peter i Tomelilla vet vad de snackar om.

Ziggy börjar tycka att det har blivit dööötråkigt så trots laserpistol och dödskallehjälm är muttricket knappast längre en hållbar strategi. Men som en sista överraskning visar Leif fotografen vinden.

Cool trehjuling

Till vår förvåning och glädje står ett par gamla antikviteter gömda bakom lite spindelväv. Några cyklar från 40- och 50 talet uppenbarar sig till både fotografen och Ziggys förtjusning.

– Jag fick en sådan när jag var alldeles för gammal. Kanske fem år eller något, säger Leif.

Annons

Han säger att han ändå cyklade på den och lite mysko fastnar även Ziggy för de smala och smäckra trehjulingarna.

Coolt, tycker undertecknad, klart att grabben gillar retro. Kanske går det alltså lika bra att helt enkelt köpa en begagnad cykel eller varför inte bara ärva den av någon?

Text: Jenni Dahlgren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons