Annons
Nyheter

EU-ja till nya regler för leksaker

EU-parlamentet röstade på torsdagen ja till regler som ska göra leksaker säkrare. Bland annat ska användningen av kemikalier, doftämnen och tungmetaller begränsas.
Nyheter • Publicerad 18 december 2008
Bild: Scanpix
Bild: ScanpixFoto: 

EU:s leksaksdirektiv är 20 år gammalt och många nya leksaker har tillkommit sedan dess, inte minst elektroniska. Till exempel införs nu regler som ska skydda barns hörsel från leksaker som låter mycket.

Tanken med reglerna är även att få bättre och tydligare varningstexter på leksaker. Lagstiftarna har också utformat regler för leksaker som följer med i livsmedelspaket.

Annons

- Vi i Sverige har varit väldigt aktiva i förhandlingarna om det nya leksaksdirektivet och lämnat många förslag, som vi är väldigt nöjda med att vi har fått igenom, säger Wanda Geisendorf, barnsäkerhetsexpert på Konsumentverket.

Själv är hon mest nöjd med att det nu står klart och tydligt i lagtexten att man inte ska lägga hela ansvaret på föräldrarna att övervaka barnen, utan att leksakerna ska vara säkra i sig.

Kvävning är ett av av alla områden i leksakernas värld där reglerna har förbättrats. En leksak i godis, till exempel i ett kexpaket eller i ett chokladägg, ska enligt de nya EU-reglerna ligga i en speciell förpackning. Leksaken och godiset ska vara tydligt skilda åt. En annan ny regel är att leksaker för barn under tre år ska kunna tvättas.

- Nu återstår att se hur kommer det här att funka i praktiken. På papperet är det bra krav, men hur det blir i verkligheten återstår att se, konstaterar Wanda Geisendorf.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons