Annons
Nyheter

Ettan kom, tvåan kom, trean…kommer så småningom

Det är inte lätt att vara trea. Han är drygt tre år, ungefär en meter lång och väger nästan 20 kilo. När ettan var exakt tre år, en vecka och tre dagar var hon 99 centimeter och vägde 15, 4 kilo.
Nyheter • Publicerad 15 juni 2007

För att inte tala om födelsevikten. Ettans minns jag på grammet, tvåan för att vi noterade årsrekord på Ystads BB, men trean... Ja, han var åtminstone lättare än de andra.

I barnens hälsobok står allt noterat. Vikt och längd på den förstfödda var-annan vecka upp till ett års ålder, månatligen tills två årsålder och så vidare. Noggrant så till den milda grad att disktriktssköterskan uppgivet fick ta till bok numero två för att få plats med allt. Kurvan jämfördes sedan med facklitteraturens normal-bebis.

Annons

Treans födelsevikt kompletteras med sporadiska mätningar. Och hela tiden ganska ungefärligt.

Tvåan hamnar någonstans mitt emellan. Med en födelsevikt på närmare fem kilo var det snarare med viss tillfredsställelse man noterade att han höll sig i underkant på sin kurva.

Visst. Vikt och längd är viktigt, men de flitiga besöken med ettan på BVC var mer ett tecken på osäkerhet än maniskt intresse av tillväxt.

Kanske också ett tecken på att med ett barn hinner man mer än med tre.

Och kanske rutin. Minstingen har rosor på kinderna, lagom med rullsingar runt magen och orkar leka en hel dag. Han mår nog bra.

Ettan har också en helt egen dagbok. Här står allt om första tanden, hur vattenkopporna artade sig, första ordet och första steget.

Att trean knappt sa mer än ett par ord på treårsdagen bekymrade oss föga. Det var storbror som berättade för oss att lillebror just uttalat hans namn rätt. Visst blev det lite uppståndelse, men ingen notering i någon dagbok inte. Nu babblar han på som vilket treåring som helst.

Förnekar inte att man ibland har lite dåligt samvete. Kloka mammor säger att föräldrar har kärlek så det räcker till hur många barn som helst. Men hur är det med tid?

Det är inte lätt att vara trea.

Fast kanske är det tvärtom. Så mycket uppmärksamhet som ettan får kanske inte alls är bra. Kanske är det bättre att vara trea och få vara i fred. Då har föräldrarna experimenterat sig fram med två försöks-kaniner och upprörs inte längre över bagateller.

Det är nog etta det inte är så lätt att vara.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons