Annons
Nyheter

Engagemanget lika starkt som någonsin

Jan Lagerborg har 470 vänner på Facebook trots att han inte har ett eget konto. För ett år sedan slutade Lager som materialare i TFF, men engagemanget för klubben är lika starkt som någonsin.
Nyheter • Publicerad 15 juni 2011
Foto: Claes Nyberg
Foto: Claes Nyberg
Foto: Claes Nyberg

21 år har gått sedan Jan Lagerborg engagerade sig som lagledare för TFF:s P83:or. I 13,5 år jobbade han senare som klubbens materialförvaltare.

41,5 år har han varit gift med Eva och i 27 år har de bott tillsammans i fem rum och kök på Kyrkogatan.

Annons

Själv har Lager svårt att förstå vart åren tagit vägen. Att han ska bli 70 har han svårt att ta in.

- Mycket skrämmande. Det är en hög ålder ju för fan. När vi var barn var 50 gammalt. Det här är 20 mer ju, konstaterar han.

- Men jag känner mig inte så gammal, jag känner mig som en pigg 50-åring, livlig.

Fotograf Claes Nyberg anmodar omgående Lager att ta på TFF-tröjan, det blir bäst så för bildens skull.

- Detta är en raritet, förklarar Lager sedan han skrudat om till en matchtröja av 2010 års modell med alla spelarnas autografer.

Han fick den när han slutade som materialare för ett år sedan. I omklädningsrummet på Vångavallen finns också en tröja i taket med Lagers namn på.

- Det känns underbart att grabbarna gjorde så. De är bra att ha att göra med där uppe alla spelarna. Man känner sig alltid välkommen när man kommer, det är roligt. Det är det som håller en ung ju.

Jan Lagerborg är dagligen på Vångavallen. Kvart över åtta är det frukost på kansliet och Lager har frukostbullarna med sig.

Under hemmamatcherna har han hand om bollpojkarna, innan han sätter sig till rätta på sin vanliga läktarplats. När TFF spelar borta åker han med om det inte handlar om övernattning.

Och när nuvarande materialförvaltaren Lars Olsson ska ha semester hoppar Lager in som vikarie.

Annons

- Det var svårt att sluta där uppe, mycket svårt. Man har rest runt i landet både i allsvenskan och superettan, all kontakt med ledare, spelare, tränare. Man har lärt känna så många, man hade mycket god kontakt med materialare i alla klubbar.

- Innan tänkte man att åh vad skönt det ska bli att sluta. Men det blev det inte. Jag saknar den dagliga kontakten med spelarna, det var något visst. Man bråkade med dem, terrade dem och muntrade upp dem. Man har fått mycket beröm av dem, det får man vara tacksam för. En härlig tid, det är klart man saknar det.

Spelarnas uppskattning har bland annat visat sig i form av en hyllningsgrupp på Facebook, startad av förre TFF-spelaren Emil Mårtensson dit 470 medlemmar har anslutit.

Identiteten som TFF-profil får Lager leva med, och det gör han gärna. Han gillar att ta snacket på stan, ofta med en rapp kommentar och ett efterföljande garv.

Och slutat att köra tvättmaskiner har han inte. Sedan många år tvättar han tröjor åt Trelleborgspolisens fotbollslag.

- Bosse Andersson håller i det, vi har haft lag ihop i TFF. Det är därför jag hjälper dem.

- Men det hjälper inte. Jag får ju parkeringsböter ändå.

När han inte går ärenden åt TFF tar han gärna hustrun Eva med sig på en bilresa i Skåne. Under vintermånaderna åker de på semester, minst två resor om året blir det där Grand Canaria är favoriten.

Innan Lager jobbade åt TFF var han förman på Trelleborgs Lagerhus. Han började jobba redan när han var 13 år, som trädgårdsmästarlärling.

Han har även varit till sjöss, han har gått med raps till Karlshamn, med olja till Östtyskland och har varit eldare på färjorna till Sassnitz.

Annons

Men de sista åren i arbetslivet blev de han minns bäst.

- TFF-åren är det bästa i mitt liv. Ja, förutom min fru då, Eva. 41,5 år har vi varit gifta. Det är fan ta mig inte dåligt, säger Lager och garvar.

- Hoppas vi lever till vi firar guldbröllop, det hade varit kul.

Innan dess ska Lager fira 70 på vattentornet i kväll. Klockan halv sex slås portarna upp.

Några särskilda presenter önskar han sig inte.

- Hälsan. Inget annat, säger jubilaren Jan Lagerborg.

Nilla Andersson
Björn Gustavsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons