Nyheter

En smaskig historielektion

Nyheter • Publicerad 30 november 2007
I Malmö finns Sveriges enda chokladtillverkning. Malmö chokladfabrik är butik, kafé och museum i ett.
I Malmö finns Sveriges enda chokladtillverkning. Malmö chokladfabrik är butik, kafé och museum i ett.Foto: 
Gamla museumföremål. När Peter Hansson fick idén att starta chokladfabriken kontaktade han Mazettifamiljen och fick en rad gamla museumföremål.
Gamla museumföremål. När Peter Hansson fick idén att starta chokladfabriken kontaktade han Mazettifamiljen och fick en rad gamla museumföremål.Foto: 
Praliner i alla färger. Här tillverkas en mängd praliner i alla olika färger. Favoriten bland barn är honung- och kanelfyllning.
Praliner i alla färger. Här tillverkas en mängd praliner i alla olika färger. Favoriten bland barn är honung- och kanelfyllning.Foto: 

I den lilla lokalen på husets södra gavel finns fabrik, butik, café och museum i ett. En utflykt hit är kanske inget för de allra minsta. Men godisgrisar som är fyra år och äldre har mycket att titta på. I glasmontrar finns mycket av Mazettihusets historia bevarat. När Peter och Susanne Hansson från Vellinge ville starta fabriken kontaktade de familjen Mazetti och fick både recept på chok-lad från sent 1800-tal och en mängd gamla föremål från fabriken. Bland annat pralinformar i järn i alla olika varianter. Här finns formar för den första kexchokladen som inte var större än en gånger tre centimeter och innehöll endast några gram choklad. Det finns även formar med praliner med de klassiska ögonen på. De kända symbolen för Mazetti tillkom som en garanti till kunderna. När kakaopulvret kom blev det genast populärt. Men snart började problemen i form av utblandat pulver. Kaffe, bark och till och med jord spädde ut den dyra chokladen. Mazetti började trycka ögon på sina förpackningar som en symbol på att denna kakao var godkänd. Kunderna skulle veta att deras vara var synad. Sedan dess har symbolen hängt kvar.

I chokladmuseet finns även en rad vackra etiketter, askar och burkar från förr i tiden. Här finns också en violin i choklad från 1920-talet. Eftersom choklad aldrig blir dåligt skulle den smaka lika bra i dag – nästan hundra år senare.

Text: Sofia Bergström

Bild: Mark Hanlon

Öppettider: Vardagar mellan 12 och 18, lördagar 10 till 14.

Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.