En smaskig historielektion
I den lilla lokalen på husets södra gavel finns fabrik, butik, café och museum i ett. En utflykt hit är kanske inget för de allra minsta. Men godisgrisar som är fyra år och äldre har mycket att titta på. I glasmontrar finns mycket av Mazettihusets historia bevarat. När Peter och Susanne Hansson från Vellinge ville starta fabriken kontaktade de familjen Mazetti och fick både recept på chok-lad från sent 1800-tal och en mängd gamla föremål från fabriken. Bland annat pralinformar i järn i alla olika varianter. Här finns formar för den första kexchokladen som inte var större än en gånger tre centimeter och innehöll endast några gram choklad. Det finns även formar med praliner med de klassiska ögonen på. De kända symbolen för Mazetti tillkom som en garanti till kunderna. När kakaopulvret kom blev det genast populärt. Men snart började problemen i form av utblandat pulver. Kaffe, bark och till och med jord spädde ut den dyra chokladen. Mazetti började trycka ögon på sina förpackningar som en symbol på att denna kakao var godkänd. Kunderna skulle veta att deras vara var synad. Sedan dess har symbolen hängt kvar.
I chokladmuseet finns även en rad vackra etiketter, askar och burkar från förr i tiden. Här finns också en violin i choklad från 1920-talet. Eftersom choklad aldrig blir dåligt skulle den smaka lika bra i dag – nästan hundra år senare.
Text: Sofia Bergström
Bild: Mark Hanlon
Öppettider: Vardagar mellan 12 och 18, lördagar 10 till 14.