Annons
Nyheter

En riktigt grabbig semester

Sju timmar i bilen – två dagars öronbedövande vrålande – och lika många timmar hem igen.
Nyheter • Publicerad 29 augusti 2008

En sanslös utflykt för en familj med tre stridslystna groddar – men värd vart enda blåmärke. Minnet av grabbarnas fullständigt gnistrande ögon överlever det mesta.

Egentligen var det nioåriga grabben som ställde till med alltihop. Han hade själv hittat sin drömresa på internet – Europeiska mästerskapen i traktorpulling i danska Herning.

Annons

Var och varannan helg far jag med dottern på hästtävlingar av olika slag. Sällan är det sonen som får styra resmålen. Ett gyllene tillfälle att balansera samvetesvågen alltså.

Med milslånga stillastående köer på Danmarks motorvägar tog resan onödigt lång tid. Men tack vare tröskvädret hade vi underhållning hela vägen.

En inte fullt lika lättroad dotter fick nöja sig med att trakassera familjen med hästfrågesport för att skingra den grabbiga atmosfären.

När rökpelaren från värstingmaskinerna syntes stiga mot skyn över Herning visste gossarnas jubel inga gränser.

Utrustade med rejäla öronskydd intog vi så våra platser i solgasset vid arenan. Här" njöt" vi råstyrkan i små standardtraktorer och den ursinniga kraften i de modifierade modellerna.

Grabbarna släppte inte arenan med blicken. Traktorpullare efter traktorpulare efter traktorpullare efter...

Måttligt förtjust dotter förfärades istället över hur illa vissa "gubbar" mår av för mycket öl. Speciellt farbrorn som spydde innan han hann in på toaletten. Och sedan sköljde munnen med – öl.

Minitraktorerna satte drömmarna i full spinn på mina ynglingar. Trots att de var så små (!) kunde de förmörka solen med sina avgasmoln. Tänk att bygga en sån själv.

Trots föräldrars tjat om att vi nog borde försöka ta oss hemåt såg vi ännu en hel klass. Och ännu en.

Tills dottern kved: Det här är ju ren – ren miljöförstöring.

Med välgymnastiserade trumhinnor lät vi dottern få som hon ville. Var sin traktor-pulling-tröja och var sin dito-keps inhandlades innan hemresan under vilken öronsåren skulle bli ännu värre. Fyraårig son hade planen klar. Han skulle minsann själv bygga en minitraktorpullare. Och en plog som den kunde dra och en harv och en såmaskin. Och så en husvagn som han kunde bo i. Och så skulle han köpa doftgranar att hänga i den och så skulle han bygga en maskinhall och så skulle han... Hela vägen pågick planerandet – från Herning till Österlen och tysssssstnaden.

Emma Lawesson emma.lawesson@allehandasyd.se
Emma Lawesson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons