Nyheter

En mysig stund i sagans värld

Nyheter • Publicerad 9 november 2007
Fascineras av äventyren. Elias Persson och Julia Bällsten kan inte höra nog många berättelser på Bodil Perssons sagostund.
Fascineras av äventyren. Elias Persson och Julia Bällsten kan inte höra nog många berättelser på Bodil Perssons sagostund.Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 

Höstförmiddagens gråa tunga regnmoln hänger över stadsbiblioteket i Ystad. Fast där inne funderar ingen över vädret. Barnen och sagoberätterskan Bodil Persson är djupt försjunkna i en annan värld. Bokens.

De läser om Emilia som går på gymnastik. De får kika in i hennes fantasi och se hur hon låtsas att golvet är fullt av krokodiler så hon måste svinga sig i ringarna. De får inte bita Emilia i tårna.

– Inte i rumpan heller, säger plötsligt lilla Julia Bällsten.

Föräldrarna eller morföräldrarna som tagit med barnen till veckans sagostund passar på att fika, läsa tidningar eller bläddra i vuxenböcker medan barnen fascineras av äventyret.

Barnen verkar inte ägna föräldrarna en tanke. I den mjuka röda runda poolliknande soffan med de stora kuddarna är det mer angeläget att få veta vad som händer med Emilia. Hon hoppar från sten till sten i det stora havet och klättrar upp i ett rep för att leka brevbärare och slänga ett brev på lådan. När fröknarna samlar ihop redskapen tror de fortfarande att hon har gympat i en helt vanlig gymnastiksal.

– Jag går på gymnastik – och så spelar jag boll, konstaterar Elias Persson.

– Jag går INTE på gymnastik. Jag ska börja på balett, säger Julia Bällsten.

Bibliotekarie Bodil Persson tar fram en ny bok. Det blir Billy och den mystiska katten. Sedan är det dags för ritsagan. Hon berättar om gumman och gubben som går ut och går på vars ett håll. Pennan visar sträckan och när de kommit tillbaka hem ställs frågan vem som satt och vänta på dem när de kom hem?

Barnen tittar på blädder- blocket och inser plötsligt att linjen bildat ett djur.

– EN KATT!

Sedan avslutas sagostunden med en Alfonsbok. Eller förresten inte bara en. Julia hämtar den ena efter den andre och verkar aldrig tröttna. Efter 45 minuter rundar Bodil Persson av med en snabbversion av en bok de läste för en vecka sedan.

– Nu är det faktiskt slut för i dag. Hej då!

Så tar du dig dit: Varje onsdag klockan 10 är det sagostund på Ystads stadsbibliotek på Surbrunnsvägen. Barn mellan 3 och 5 år är välkomna. Biblioteket ligger på gångavstånd från stationen och centrum. Många andra bibliotek har liknande arrangemang. Fråga på det som ligger närmast dig.

Text och bild: Jessica Ziegerer

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.