Annons
Nyheter

En galen dag med många upptåg

Iförd tight dress med paljetter steg "Elvis" in i kyrkan strax efter att Sandra Svensson och Per Skog sagt ja till varandra. Tonerna från Love me tender fyllde Hyby kyrka och gästerna log. Det var precis så galet som man kunde vänta sig av brudparet.
Nyheter • Publicerad 8 december 2011
Familjen Skog samlad för fotografering efter vigseln. Foto: Fotograf Marie i SvedalaFoto: Fotograf Marie i Svedala
ETTANBILD! Foto: Fotograf Marie i SvedalaFoto: Fotograf Marie i Svedala
Parets fyra barn Morris, Tekla, Selma och Hedvig. Foto: Fotograf Marie i SvedalaFoto: Fotograf Marie i Svedala
Sandra överraskade Per genom att dyka upp i röd klänning med Liverpoolemblem och sjunga Han är min man. Foto: Fotograf Marie i SvedalaFoto: Fotograf Marie i Svedala
Ett hav av konfetti mötte Sandra, Per och barnen Tekla och Morris på trappan. Foto: Fotograf Marie i SvedalaFoto: Fotograf Marie i Svedala
Paret kom till festen i sin gamla guldiga Fiesta. Toastmaster Per Dannegård tog emot. Foto: Fotograf Marie i SvedalaFoto: Fotograf Marie i Svedala
Dottern Teklas soloframträdande var en hemlighet mellan henne och pappa Per. Foto: Fotograf Marie i SvedalaFoto: Fotograf Marie i Svedala
Puss min prins! Foto: Fotograf Marie i SvedalaFoto: Fotograf Marie i Svedala
Du och jag för evigt. Foto: Fotograf Marie i SvedalaFoto: Fotograf Marie i Svedala

Kärlekssagan började redan för 20 år sedan. Sandra och Per möttes genom gemensamma bekanta och avslutade kvällen med ett dopp på Sibbarp.

1995 förlovade de sig och sedan dess har Per funderat.

Annons

– Jag har alltid velat gifta mig och känt att det skulle vara roligt med festen och allt runt omkring. Men Per var inte sugen och sedan kom barnen så jag släppte det, säger Sandra.

Omgivningen har väntat och trott sig veta. När paret åkte till Las Vegas 2000 var många förvånade när de kom hem ogifta. Inför äldsta dottern Teklas dop var somliga så säkra på ett överraskningsbröllop att de filat på tal.

– När Per friade på min 40-årsdag i november kom det som en fullständig chock. Han smällde till på morgonen när jag var yrvaken och sängen full av fyra barn, fortsätter Sandra.

Per hade funderat ett tag.

– Jag hade många crazy idéer eftersom jag är en sån som gillar överraskningar men det blev enklast möjliga, säger han.

Dagen efter var det dop för tvillingdöttrarna Selma och Hedvig och alla gästerna fick veta att det var bröllop på gång.

– Men fröken Facebook hade redan berättat det en kvart efter att jag friat, pikar Per och så bryter ett kärleksfullt gnabbande ut.

Tanken var att de skulle börja planera bröllopet efter dopet, sedan efter jul, men inte förrän i februari tog de tag i allt på allvar.

– Då blev jag stressad när jag insåg att alla andra planerar 1,5 år innan, suckar Sandra.

Många bitar skulle falla på plats och det var mycket paret skulle komma överens om. När fyra barn äntligen somnat försökte de hålögda och trötta planera. Det var mycket starka viljor.

Annons

– Jag skulle kunna gifta mig barfota och ha ett tält i trädgården men för Per var det viktigt med god mat så det blev fest på PGA i Bara.

Närmare 90 gäster bjöds in till smokingmiddag med alla finesser som hör till. Paret hade stort stöd av flera av sina vänner som var och en bidrog på sitt sätt för att göra dagen så bra som möjligt. Bland annat var några av dem med och kläckte idén att ha Elvismusik under vigselakten, men att Elviskopian Ken Vegas skulle dyka upp visste bara några få utvalda.

Prästen Yvonne Magnusson hade döpt barnen och därför var det naturligt att be henne förrätta vigseln.

– Hon var klockren och föreslog att vi skulle ha en allpsalm som "Elvis" ledde, berättar Per och fortsätter:

– Det var roligt att se allas miner när han kom in i sin vita dräkt och bara tog över.

Vilken musik som skulle spelas i kyrkan ledde till många diskussioner mellan de blivande makarna. Per insisterade på att Bruno Mars hit Just the way you are skulle sjungas av en solist eftersom han alltid tänker på Sandra när han hör den.

– Du var bångstyrig, säger Sandra. Samtidigt kunde inte jag välja en låt till dig för då hade jag krackelerat när den spelades i kyrkan.

Krakelerade gjorde hon ändå. När solisten Diana skulle sjunga Just the way you are avbröt hon sig och sa "Jag kan inte den här låten, men jag vet någon som kan". Och så tog parets åttaåriga dotter Tekla mikrofonen och sjöng.

– När hon satt och sjöng låten i bilen frågade jag om hon ville sjunga på bröllopet och sedan överraskade vi Sandra, berättar Per.

Sandra å sin sida hade planerat en överraskning för Per. Under festen smet hon iväg och bytte till en knallröd klänning med Liverpoolemblem. Sedan introt till Pers favoritfotbollslags hymns spelats sjöng hon Du är min man.

Annons

– Det var precis så crazy som man ville ha det. Jag blev helt överraskad, jag hade aldrig kunnat drömma om att du skulle göra något sådant. Det hade nog inte sångpedagogen heller, skrattar Per.

– Eller jag själv, inflikar Sandra.

Till bröllopet hade paret avböjt presenter och istället bett vännerna skänka pengar till sin bröllopsfond hos Rädda Barnen,

– Vi fick ihop hela 25 000 kronor och det är ju helt fantastiskt, utbrister Sandra.

Under sommaren som gick var de bjudna på flera bröllop och alla gav samma råd: Försök vara här och nu och njuta av dagen".

– Men dagen bara svischade förbi, den gick så fort, säger Sandra.

När de tänker tillbaka poppar det ena minnet efter det andra upp.

– När vi åkte från kyrkan åkte vi en Cadillac. Sedan var vi och tog bilder och när vi kom till festen åkte vi i vår gamla guldfärgade Fiesta som vi kallar Ebbe, minns Sandra med ett skratt.

Sandra är själv inbiten hobbyfotograf och hade många tankar kring hur bröllopsbilderna skulle vara.

– Vi hade fotografen med oss hela dagen, i kyrkan och på festen. Jag ville att bilderna skulle vara spontana, inte sådana där man står uppradade och alla tittar in i kameran, förklarar Sandra.

Annons

Med fyra barn i familjen var det inte helt lätt att rodda ihop dagen. Sandra skulle iväg och fixa sig. Magar skulle vara mätta, blöjor torra. Och så skulle Per ge sig iväg innan Sandra kom hemom igen.

– Först hade vi tänkt att alla sex skulle stå framme vid altarringen, men prästen Yvonne gav oss rådet att fokusera på varandra. Tekla och Morris stod där framme med oss och jag och min tärna bar Selma och Hedvig in men lämnade dem sedan till min mamma, berättar Sandra.

– Det känns fint att Tekla och Morris kommer att minnas den här dagen. De säger alltid "vår dag" när vi tittar på bilderna, berättar Sandra.

Om paret skulle göra om alltihopa finns det bara en sak de skulle ändra på.

– Jag skulle göra dygnet längre. Lägga till tio timmar till, säger Per.

– Annars är vi supernöjda med allt!

Nilla Olsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons