Annons
Nyheter

Ellinor – byns blondin fyller 18 år

Korv med bröd, brännboll och tältning! Ellinor Olsson fyller 18 år i morgon och ikväll ska det firas med kompisarna hemma på pappas gård i Äspö.
Nyheter • Publicerad 4 juli 2009
Foto: 
Foto: 

För att kunna fira rejält har Ellinor tagit ledigt från sommarjobbet i Smygekiosken.

– Ja, på min födelsedag vill jag fira med familjen, säger hon.

Annons

Det är andra sommaren man hittar Ellinor bland glassar och korvar bakom disken i kiosken.

– Jag fick tips om jobbet genom min bästa kompis Johanna Persson som började här för tre år sedan, berättar Ellinor när vi sitter i solen bara ett stenkast från Sveriges sydligaste udde.

– Jag trivs superbra här. Det är hur härligt som helst. Jag har underbara arbetskamrater, fantastsiska chefer och trevliga kunder.

För att kunna göra ett så bra jobb som möjligt har Ellinor fått en hel del utbildning.

– Det kom en man förra året och lärde oss om glass, vi har fått veta mer om hygien och så har jag fått lära mig grillen också.

I Ellinors arbetsuppgifter ingår även att städa utanför kiosken, byta soppåsar och servera.

– Det är varierat, det är det ju, konstaterar Ellinor och berättar att det händer att de även får agera lite turistinformatörer.

– Vi dirigerar dem mest. Turistbyrån ligger ju nere i Magasinet och dit är det inte långt. Men det är väldigt bra att jobba här om man vill öva sin tyska. Engelskan har jag också nytta av, men den är man ju alltid i på ett annat sätt.

Till vardags går Ellinor samhällsprogrammet med internationell inriktning på Söderslättsgymnasiet.

– Det fanns inget annat som direkt lockade mig, förklarar hon. Programmet har stor bredd och eftersom jag inte riktigt vet vad jag vill bli så fick det bli så här.

Annons

Att hon trivs råder det ingen tvekan om.

– Framför allt med klassen, förklarar Ellinor. Det är en underbar klass och det är ju inte varje dag man stöter på det…

Ellinor har bestämt sig för att läsa vidare direkt efter gymnasiet.

– Jag vill inte stå i butik i resten av mitt liv, säger hon.

– Just nu i dag så ser planen ut så här, att jag tar inte ett sabbatsår för då vet jag att när det året har gått, så trivs jag så bra, och lönen kommer varje månad och så orkar jag inte. Det är så lätt att det blir så. Jag måste börja läsa direkt annars kommer jag aldrig att öppna böckerna igen.

Några mer exakta planer finns alltså inte, men Ellinor avslöjar att optiker är ett yrke som hon funderar på.

– Jag tänker inte bli läkare och öppna människor, eller djur för den delen. Ändå, jag vet inte hur jag ska säga, men jag känner att optiker har ganska mycket som jag söker. Jag får ha kontakt med människor, jag får sälja, jag måste ha kompetens och kunnande och jag får jobba med design. Det tycker jag är väldigt roligt!

Shopping är ett stort intresse för Ellinor och just nu är hon på jakt efter något mycket speciellt.

– Mamma och Torbjörn ska gifta sig den 1 augusti, berättar hon entusiastiskt. Mina systrar och jag ska vara tärnor. De ska gifta sig i Helsingborg och sedan ska vi åka med båtarna och bo på hotell. Det ska bli trevligt!

Jobbet i Smygekiosken fortsätter in i september när skolan börjat. Då hoppar Ellinor in och jobbar på helgerna.

Annons

– Jag hade tänkt spara en del av pengarna jag tjänar, men till vad är inte bestämt. Det är alltid bra att spara – har jag hört, men det lär bli en del shopping i alla fall. Jag shoppar kläder, skor och godis!

Även hemma på pappas gård i Äspö lär Ellinor ta ett handtag. Hon hjälper gärna till med trädgårdsarbete, klipper gräs och målar staket.

– Det är kul, försäkrar hon med ett leende. Med musik i öronen så löser sig allt!

Att hon nu fyller 18 och blir myndig har Ellinor inte funderat så mycket på.

– Det känns lite både och, säger hon med en liten bekymrad rynka mellan ögonen. Trots allt är man ju bara ett år äldre… Men det känns som man blir mer deltagande i samhället eftersom man får rösta. Man räknas mer kan jag tycka!

Nilla Andersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons