Annons
Nyheter

Ekonomen – vecka 17

Hur spara smart till barnbarnet? Jag ska snart få mitt första barnbarn och gläder mig mycket. Eftersom jag vet att de unga föräldrarna kommer att överösa barnet med kläder och leksaker skulle jag vilja ge något annat som har bestående värde. Kanske ett sparande av något slag till varje födelsedag och jul. Vad finns det för möjligheter? Frågande
Nyheter • Publicerad 26 april 2007

Svar:Fondsparande är ett populärt alternativ och det finns ett stort utbud av olika fonder. Vissa fonder placerar pengarna i aktier andra i räntebärande papper. Det finns även fonder där placeringarna sker i en kombination av de båda. Generellt sett ökar risken om man väljer en fond med renodlad aktieplacering. Högst risk har oftast de fonder som endast placerar i en viss typ av aktier, bransch- eller landfonder. Placerar du pengarna i en högriskfond bör du vara medveten om att det kan svänga kraftigt. Måste ditt barnbarn ta ut sina besparingar i en tid då värderingen är låg så går en del av pengarna förlorade. För att både ta chansen till en god avkastning och samtidigt minimera risken föreslår jag en bred aktiefond. Detta även med bakgrund av att ditt barnbarn förmodligen kommer att fylla 18 år innan det är dags att använda pengarna. Även om risken finns att aktiebörserna kommer att gå ner under vissa delar av perioden fram till det att pengarna tas ut ur fonden, har det historiskt visat sig att aktiefonder ger en högre avkastning på så lång sikt.

Har jag förlorat på mina PPM-fonder?

Annons

Varje gång det orange kuvertet kommer från PPM får jag dåligt samvete. Med småbarn i huset och heltidsjobb har jag bara inte hunnit med att engagera mig i det här men fonder och sånt. Min fråga är: Har jag förlorat mycket pengar jämfört med dem som varit duktiga och själva omplacerat sina pengar?

Sjunde AP-fonden?

Svar:Marknaderna och förutsättningarna för sparandet förändras hela tiden, detta gynnar den som är aktiv och löpande placerar om sina pengar. Premiesparfonden har haft en snittavkastning på cirka 6 procent de senaste fem åren. Det finns exempel på pensionsparare som, genom att vara aktiva med omplacering i aktiefonder, lyckats generera en betydligt högre avkastning under denna period. Om du själv inte anser dig ha tid eller intresse rekommenderar vi dig att ta kontakt med en privatekonomisk rådgivare som dagligen arbetar med att följa förändringarna på marknaden. Genom att ta ett helhetsgrepp på din ekonomi och tillsammans lägga upp en strategi för ditt pensionssparande kan du förbättra dina chanser för att få en bra avkastning.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons