Ekologiskt – så funkar det
Just bevattningen har visat sig vara ett mycket stort problem eftersom bomullen oftast odlas i varma och torra områden. På många platser har konstbevattningen av bomull lett till att stora jordområden blivit försaltade och fått höga salthalter i matjordsskiktet vilket kan göra jorden obrukbar.
Enligt en rapport som gavs ut av Världsnaturfonden, WWF år 2005 är bomull, efter socker, den gröda som kräver mest vatten per areal och drygt 70 procent av världens bomull produceras med hjälp av konstbevattning.
Bomull drabbas lätt av skadeinsekter vilket gjort att man sedan 1950-talet använt stora mängder bekämpningsmedel på världens bomullsplantage. Men bekämpningsmedlen dödar inte bara skadeinsekterna utan även andra nyttiga insekter. Dessutom skadas djur och fåglar av de giftiga medlen. Enligt WWFs rapport så upptar bomullsodlingen knappt 2,5 procent av världens åkerareal men använder 11 procent av jordens jordbrukskemikalier.
Bomullsplantorna kräver också mycket gödning och vid konventionell odling används oftast konstgödsel som bidrar till övergödning i vattendrag utanför odlingarna.
För dem som arbetar på bomullsplantagerna innebär bekämpningsmedlen stora hälsorisker, inte minst på de plantager där skörden sker manuell vilket den fortfarande gör i stora delar av världen.
KRAV- Det är bara själva råvaran som regleras av KRAV-märkningen. Det innebär att bomullen är odlad utan kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel eller är genmodifierad. KRAV är alltså bara en garanti för att råvaran är ekologiskt odlad. Det finns inga regler för hur den färdiga produkten sedan framställts.Svanen- Svanen ställer miljö-, hälso- och kvalitetskrav i alla led i produktionen, från att det ska vara ekologisk bomull till att beredningen och efterbehandling ska vara miljöanpassad.
Bomull eller andra växtfiber ska vara ekologiskt odlade enligt EU:s förordning.
Textilen får inte innehålla rester av miljö- eller hälsofarliga kemikalier.
Textilen kvalitetstestas för att tåla tvätt, nötning och ljus
Användningen av hälso- och miljöfarliga ämnen är starkt begränsad i tillverkningen.
Utsläppen till luft och vatten från fabrikerna är starkt begränsade.
Svanen ställer alltid grundkravet att producenterna följer respektive lands miljö- och arbetslagstiftning.
EU-blomman- Är den europeiska motsvarigheten till Svanen och har samma krav.
Ökotex/ Trygg Textil- Är ingen miljömärkning utan visar bara att tillverkaren garanterar att inga skadliga kemikalier finns kvar i plagget vid försäljningen.
Bra Miljöval- Naturskyddsföreningens miljömärke är uppdelat i två steg, dels för framställningen av bomull eller annan fiber och dels för beredningen av klädesplagget. För att klara kraven för framställningen ska bomullen/fibrerna vara ekologiskt odlad. För beredningen ställs krav på kemikalieanvändning, avloppsrening och energiåtgång vid tillverkning. Plagg som tillverkas av återanvänt material får märkas oavsett hur det framställts. Syntetfibrer som till exempel polyamid, polyester och akryl godkänns som Bra Miljöval om minst 70 procent av råvaran kommer från återvunnet material.
EKO Sustainable Textile Certificationär en internationell certifiering som kräver minst 95 procent ekologiska fiber i textilierna. De ställer även miljökrav på färgning och tryck på textilierna liksom på hur kläderna produceras. Krav ställs även på anständiga anställnings villkor för dem som arbetar med textilierna.