Nyheter

Efterlängtade grönsaker är här

Nu börjar våren, nässlorna tittar fram, sparrisen är på gång, i fiskdisken har stenbit gjort sin entré och de första primörerna som morötter, vårlök dyker upp i trädgårdslandet. De späda och efterlängtade grönsakerna och råvarorna ger möjligheter att prova på nya maträtter.
Nyheter • Publicerad 10 april 2008
Nässlor. Bild: Tommy Svensson
Nässlor. Bild: Tommy SvenssonFoto: 

Krämig nässelsoppa med lax och äggcreme

(4 personer)

2 liter nässlor

1 gul lök

1 liter grönsaks- eller kycklingbuljong

3 dl grädde

1/2 msk mjöl

1 nypa kummin

1 msk smör

salt, peppar

Rensa och skölj nässlorna. Använd bara bladen.

Skala och hacka lök och fräs den med kummin i en gryta med smör tills löken är glansig. Strö mjöl över och häll i buljongen. Koka upp och tillsätt grädde. Låt soppan koka i ungefär 15 minuter på svag värme. Lägg sedan en tredjedel av nässlorna i en mixer. Slå över soppan och mixa. Tillsätt mer nässlor efter hand. Blanda allt tills soppan har en slät konsistens

Häll sedan tillbaka soppan och koka den i några minuter. Smaka av med salt och peppar.

Lax och äggcreme

100 g varmrökt lax

2 löskokta ägg

1 knippe gräslök

1 msk crème fraiche

salt, peppar

Koka äggen i fem minuter och skala dem.

Skär gräslök fint och blanda väl med varmrökt lax samt ägg och crème fraiche till en krämig röra. Smaka av.

Fördela cremen på tallrikarna och häll i den kokande soppan.

I stället för nässlor kan du använda persilja. Tänk då bara på att soppan ändrar sin karaktär.

Att frysa in nässlor är enkelt och praktiskt om man vill använda dem vid ett annat tillfälle.

Koka nässlorna en minut i saltat vatten och kyl ner dem direkt i kallt vatten. Krama ur vattnet och frys in bladen i små fryspåsar.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.