Efterlängtade grönsaker är här
Krämig nässelsoppa med lax och äggcreme
(4 personer)
2 liter nässlor
1 gul lök
1 liter grönsaks- eller kycklingbuljong
3 dl grädde
1/2 msk mjöl
1 nypa kummin
1 msk smör
salt, peppar
Rensa och skölj nässlorna. Använd bara bladen.
Skala och hacka lök och fräs den med kummin i en gryta med smör tills löken är glansig. Strö mjöl över och häll i buljongen. Koka upp och tillsätt grädde. Låt soppan koka i ungefär 15 minuter på svag värme. Lägg sedan en tredjedel av nässlorna i en mixer. Slå över soppan och mixa. Tillsätt mer nässlor efter hand. Blanda allt tills soppan har en slät konsistens
Häll sedan tillbaka soppan och koka den i några minuter. Smaka av med salt och peppar.
Lax och äggcreme
100 g varmrökt lax
2 löskokta ägg
1 knippe gräslök
1 msk crème fraiche
salt, peppar
Koka äggen i fem minuter och skala dem.
Skär gräslök fint och blanda väl med varmrökt lax samt ägg och crème fraiche till en krämig röra. Smaka av.
Fördela cremen på tallrikarna och häll i den kokande soppan.
I stället för nässlor kan du använda persilja. Tänk då bara på att soppan ändrar sin karaktär.
Att frysa in nässlor är enkelt och praktiskt om man vill använda dem vid ett annat tillfälle.
Koka nässlorna en minut i saltat vatten och kyl ner dem direkt i kallt vatten. Krama ur vattnet och frys in bladen i små fryspåsar.