Nyheter

Djur, mytologi, spöken och andar – det ger Ida inspiration

Små skadade fågelungar eller en hund som behöver ett bättre hem. I Ida Ägirsdotters hjärta har det alltid funnits plats för djur.
– Därför fanns det ingen tvekan när jag skulle välja gymnasielinje. Jag var bara glad att hitta en som var närmare än Stockholm, säger Ida som går naturbruksprogrammet i Ystad.
Nyheter • Publicerad 16 november 2011
Foto: Tomas Nyberg
Hunden tog Ida hand om i våras. Drömmen är att få arbeta med djur i framtiden.
Hunden tog Ida hand om i våras. Drömmen är att få arbeta med djur i framtiden.Foto: Tomas Nyberg

Redan som barn bestämde Ida sig för att det är djur hon vill jobba med. Hemma finns fyra katter, lika många källingar och så hunden Tommy.

– Jag fick honom i februari. Han bodde i ett kallt garage och då kände jag att jag ville ta hand om honom, förklarar Ida och tittar kärleksfullt på vännen som tryggt vilar i en färgglad kuddhög i soffan.

Hittills har Ida hunnit med två olika praktikomgångar under sin utbildning.

– Jag har varit på ett hunddagis och på Ölands djurpark. I djurparken blev lejonungarna helt klart mina favoriter. De föddes samma dag som vi kom dit. Sedan var vi där i fyra veckor, berättar Ida.

Nu ser Ida fram emot nästa praktik då hon åker till Rom för att jobba på ett katthem.

– Skolan betalar resa och boende om vi själva fixar en plats. Det var lite klyddigt att hitta en hemsida där de skrev på engelska. Men nu ska jag till ett katthem som ligger i centrala Rom och vara där i tre veckor. Till våren vill jag åka till Indien, men då får jag betala själv. Skolan står bara för en utlandsresa, förklarar Ida.

Funderingarna och planerna är ständigt närvarande hos Ida. Att leva i nuet ligger inte för henne.

– Jag tänker gärna framåt, vad jag vill göra och när. Efter studenten vill jag studera vidare. Kanske på djursjukvårdarutbildningen i Skara.

Drömmen är att arbeta med smådjur, hundar och katter.

– Jag är inte mycket för lantbruksdjur, erkänner Ida, som stött på lite olika raser när skolans lektioner förlagts till Ystads djurpark.

– Vi är där några gånger i veckan under hela utbildningen. Mina favoritdjur där är definitivt lemurerna, de är superhärliga, det är de.

Under de två timmar som Ida pendlar med buss varje dag är laptopen hennes ständiga följeslagare. Där finns ständig tillgång till musik, men även en ventil för hennes aldrig sinande kreativitet.

– Jag skriver mycket. Filmidéer, noveller, romaner och berättelser. Jag tycker att det är fantastiskt roligt. Jag skriver mycket fantasy blandat med skräck, det beror lite på vilket humör jag är på, fortsätter Ida.

Inspiration plockar hon upp över allt.

– Jag skriver sådant som ingen gjort innan och vill visa det. Jag är så trött på alla filmer som bara är repriser av något annat, säger Ida och berättar att hon ska skicka in en filmidé till ett förlag.

En del inspiration får hon säkert från sitt intresse för det övernaturliga.

– Jag har vuxit upp med det. Vi har ett antal spöken i huset, för mig råder det ingen tvekan om att de existerar, det är helt naturligt. Jag tycker om att läsa och skriva om allt som handlar om mytologi, spöken och andar.

Ett annat intresse är så kallade cosplay, en förkortning för engelskans costumeplay. Sammankomster där människor klär ut sig till olika karaktärer och möts för att umgås, sjunga karaoke eller spela.

– Jag har varit med i Lund och Malmö och vill åka till Uppsala nästa år. Jag brukar åka med någon kompis och sedan träffar man alltid någon där. Alla är kompisar. Vilken stil jag väljer beror lite på vilken dag det är. Jag brukar inte vara en speciell karaktär utan lite egna figurer. Jag syr gärna egna kläder som jag kan använda. Jag håller på med några just nu.

Nilla Olsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.