Annons
Nyheter

"Det handlar inte om problem"

Allmänbildning och en chans att slappna av och landa i föräldrarollen.
Det hoppas Ingela Granelli att kursen Småbarnsliv ska ge föräldrarna som deltar.
Nyheter • Publicerad 12 april 2011

– Den här kursen handlar inte om problem utan om vardagen, säger Ingela.

– Om barns utveckling och att hitta sitt barns personlighet. Få svar på frågan vilket barn fick jag, fyller kollegan Tjärstin Kraft i.

Annons

Sedan 2002 hålls föräldrautbildningar i Trelleborgs kommun. Från början var det ett samarbete mellan barn- och ungdomspsyk, socialtjänsten och skolförvaltningen. Sedan något år tillbaka arrangerar skolförvaltningen, genom personal på familjecenter, ensam utbildningarna.

– Detta är första gången vi har den här utbildningen på dagtid, vi kör en parallellt på kvällstid också, fortsätter Ingela.

Hon tror att de föräldrar som har möjlighet att gå på kvällar kan fokusera på ett annat sätt när barnen inte är med, men tycker att dagkursen absolut är bättre än ingenting.

– Föräldrarna har frågat efter en det och då vill vi tillmötesgå deras önskemål, säger hon.

Tjärstin tycker att det finns en del fördelar med dagkursen.

– Ibland har vi lektion live när det uppstår en konflikt mellan två barn, då tänker jag att vi behöver ju inga filmer att titta på. En annan fördel är att vi kan prata om kursen även andra dagar när de kommer hit och då kan jag komma med uppmuntrande ord när jag ser att de använder sig av strategierna vi lärt ut.

Kursen Småbarnsliv handlar om barn i åldern ett till tre år. I april kommer kursen Från första början att hållas på Parkens familjecentra i Trelleborg. Andra kurser som hållit genom åren är COPE 3-6 år, COPE 7-12 och COPE Tonår.

– Är man intresserad av att gå en utbildning tycker jag absolut att man ska vända sig till sitt familjecenter, uppmanar Ingela.

– Målet är att hålla kurser när det finns efterfrågan.

Hur många föräldrar som gått en utbildning genom åren finns det ingen siffra på, men kursutvärderingarna visar att de överlag är mycket nöjda.

– Jag tycker att det är flott att kommunen erbjuder den här typen av verksamhet, säger Tjärstin.

Nilla Andersson
Nilla Olsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons