Nyheter

Det är alltid mer städat hos andra

Det ser ut som ett bombnedslag därhemma och dottern vill leka med en kompis.
Nyheter • Publicerad 18 februari 2009

– Det går bra, säger jag. Kan ni vara hemma hos henne?

Anledningen till min fråga är oordningen. I befintligt städskick vill jag helst slippa visa upp hemmet för någon. Inte ens ett annat barn.

Nu visade det sig att kompisen bara kunde leka hemma hos oss. Hjärnan vill säga nej men hjärtat säger ja. Skulle dottern förvägras att leka bara för att jag inte hunnit städa? Skärp dig!

Jag föser undan drivor med leksaker och kläder och funderar på hur man bär sig åt i andra hem. Där är alltid välordnat och fint.

– Ähh, här är lite stökigt, säger jag ursäktande till kompisens mamma, när de kommer.

Jag får inget direkt svar. Mamman nickar förstående mot mig, men jag är säker på att hon aldrig sett något liknande.

Det är nog sista gången hon lämnar sitt barn här, tänker jag.

– Vi har varit iväg på tävlingar hela helgen, så vi har inte riktigt hunnit med hemmet, försöker jag släta över kaoset.

– Är det lagom att jag hämtar om två timmar ungefär? frågar mamman och undviker att kommentera mina nervösa bortförklaringar.

Mamman går och jag pustar ut efter denna, som jag ser det, konfrontation med en smutsinspekterande vuxen.

Dottern och hennes kompis bryr sig inte om hur det ser ut. Inte ett dugg! De är fokuserade på att leka och har tagit snygga Kajsa Bergquist-skutt över högen med ytterkläder i hallen.

Nästa gång kompisen kommer har det blivit stökigt på nytt och än en gång hör jag mig använda fraser som "ursäkta röran" och "jag skulle precis börja städa".

Som vanligt känner jag mig lite smått misslyckad över bostadens tillstånd och är naturligtvis säker på att kompisens förälder tänker "vilken misär" och "stackars barn".

Ungarna leker för glatta livet och har absolut ingen som helst känsla för ordning och reda. Den rena tvätten, som råkat hamna huller om buller i uterummet, har börjat bearbetas till en koja. De har roligt. Jag slappnar av och känner mig aningen löjlig. Varför i hela världen ska jag jämföra mig med andra? Och ännu fånigare – varför ska jag ursäkta mig? Det här är vårt hem, vår borg och vår röra!

Nu för tiden försöker jag undvika att kommentera städningen när vi får besök. Själv skulle jag bli överlycklig om jag kom hem till någon som hade det smårörigt. Så befriande!

I dag är det Alla hjärtans dag. Många skänker kärleksfulla tankar åt nära och kära.

Själv ska jag skänka en öm tanke till ordspråket "Det är bättre med lite skit i hörnen än ett rent helvete."

Karin Ohlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.